Ryanair ontslaat werknemers die op virale foto op de vloer leken te slapen

Print

Volgens critici toonde de foto waarop het Portugese personeel van Ryanair op de vloer leek te slapen aan hoe erbarmelijk de werkomstandigheden bij de maatschappij wel zijn. Die foto bleek echter in scène gezet te zijn en bezorgde Ryanair zo’n deuk in zijn imago dat de werknemers nu ontslagen worden.

Het personeel suggereerde met de foto dat het de nacht op de vloer moest doorbrengen op de luchthaven van Malaga, toen een vlucht strandde door storm. Daar bleek echter niets van waar te zijn, en om dat te bewijzen plaatste Ryanair een bewakingsvideo van dat moment online. Daarop was duidelijk te zien hoe ze de foto in scène zetten.

De ophef kwam op een voor Ryanair gevoelig moment omdat het in veel Europese landen in de clinch ligt met zijn personeel over arbeidsvoorwaarden. “De crew bracht een korte periode door in de personeelskamer, waarna ze naar de VIP-lounge gebracht werden. Ze konden de volgende dag terugkeren naar Porto”, klonk het bij de vliegtuigmaatschappij. Het ging in totaal om 20 werknemers die gestrand waren in de luchthaven die dag.

Ryanair heeft ondertussen bevestigd dat de mensen op de foto intussen ontslagen werden. De motivatie was dat de foto leidde tot artikelen die de reputatie van het bedrijf beschadigden en een “onherstelbare breuk in het vertrouwen in deze zes mensen.”

Ondertussen blijft de Portugese vakbond SNPVAC erbij dat het personeel bijna vijf uur moest doorbrengen in de personeelskamer, “zonder de minimumfaciliteiten om te rusten. Zonder toegang tot voedsel, drankjes en zelfs een plaats om neer de zitten omdat er maar acht zitplaatsen beschikbaar waren.”