Fit & Gezond

"Een lepel honing bevat meer calorieën dan een lepel suiker"

Print
"Een lepel honing bevat meer calorieën dan een lepel suiker"

Foto: Shutterstovk

Vervang je suiker in sommige recepten door honing omdat de natuurlijke zoetstof minder lege calorieën bevat en beter is voor je? Dan ben je ondanks de moeite eigenlijk niet echt veel gezonder bezig. Dat meldt The Washington Post.

Het zit zo: honing levert wel wat voedingsstoffen aan ons lichaam, waaronder ijzer en vitamine C. De hoeveelheden zijn echter klein, minder dan 1 procent van wat je op een dag nodig hebt. “Dat maakt het effect totaal zinloos”, zegt voedingsdeskundige Amy Keating, verbonden aan het Amerikaanse centrum voor analyses Consumer Reports.

Inname beperken

Honing bevat per theelepeltje trouwens 21 calorieën, dat is meer dan dezelfde portie suiker die maar 16 calorieën bevat. Bovendien wordt de honing die je in je thee roert of als zoetstof in gebak gebruikt door de beweging een soort toegevoegde suiker. “Honing moet behandeld worden als alle toegevoegde suikers en in elk dieet tot een minimum worden beperkt,” zegt Keating.

Het advies van de American Heart Association luidt dat mannen niet meer dan negen theelepels (36 gram) per dag mogen nuttigen. Voor vrouwen en kinderen zijn zes theelepels (24 gram) per dag de limiet. Ondanks het feit dat honing geen opvallend positief effect heeft op de gezondheid, kan het wel handig zijn om een lepeltje te eten als je verkouden bent. Het product bevat volgens de National Institute for Health and Care Excellence (NICE) en Public Health England (PHE) in Groot-Brittannië bacterievernietigende eigenschappen.

LEES OOK. Niet alle honing is zuiver op de (g)raat
 

Niet aan baby’s

Kinderen onder het jaar eten beter helemaal geen honing. Dat komt door de potentiële aanwezigheid van de bacterie clostridium botulinum. Zo’n tien procent van de honing over de hele wereld bevat er sporen van. Het immuunsysteem van een volwassene krijgt het beestje klein, maar dat van baby’s is nog volop in ontwikkeling en er minder tegen bestand. Uit voorzorg geeft je de allerkleinsten beter geen honing.

Niet te missen