© Photo News

Zesdaagse van Gent belooft veel spanning: elke dag uitverkocht, tenoren verwachten “pittige editie”

Dinsdag werd in het Gentse stadhuis de 78e editie van de Zesdaagse van Gent voorgesteld. Die gaat volgende week dinsdag van start. De Gentse zesdaagse is na die van Berlijn de oudste op de kalender. Wellicht wordt deze uitgave een pak spannender dan die van vorig jaar. Toen zwaaiden Kenny De Ketele met Moreno De Pauw heel autoritair de plak. Nu komt pakweg de helft van het deelnemersveld in aanmerking voor de eindzege.

Het duo Kenny De Ketele en Moreno De Pauw is uit elkaar getrokken. De Ketele rijdt vanaf dinsdag toertjes met de 21-jarige Robbe Ghys. Zij zijn regerend Europees kampioen ploegkoers. De Pauw krijgt de 23-jarige Lindsay De Vylder aan zijn zijde. Iljo Keisse maakt terug zijn opwachting in “zijn” zesdaagse. De “Keizer van ‘t Kuipke” moest vorig jaar door een blessure noodgedwongen forfait geven. Net als in 2016 vormt de zesvoudige winnaar een koppel met de Italiaan Elia Viviani. In 2016 werden zij derde. Nu wil Keisse opnieuw voor de oppergaai gaan.

Van Jasper De Buyst en Tosh Van der Sande wordt ook veel verwacht. De Buyst won in 2013 met de Duitser Leif Lampater en start boordevol ambitie. Ook de wereldkampioenen ploegkoers Roger Kluge en Theo Reinhardt tekenen present. De Duitsers zullen hun regenboogtrui willen showen op de 166 meter lange piste. Dan zijn er nog de Nederlanders Wim Stroetinga met Yoeri Havik, de nummers drie van vorig jaar.

In totaal komen er twaalf teams aan de start. Vorig jaar verzamelden De Ketele en De Pauw niet alleen het meeste punten (411), ze reden de rest van het deelnemersveld ook op minstens twee ronden.

Dagelijks wordt de avond gestart met de Toekomstzesdaagse. Woensdag past men enkele wedstrijden in met G-sporters en vrijdag en zaterdag komen ook de vrouwen op de baan. Op de slotdag, zondagnamiddag, wagen Ayrton De Pauw (500 meter) en Nicky Degrendele (baanronde) zich aan een recordpoging.

Keisse en De Buyst verwachten veel van hun zesdaagse

Iljo Keisse en Jasper De Buyst waren dinsdag present bij de persvoorstelling van de Zesdaagse van Gent. Voor beiden is het een weerzien met de piste en de fans. De Buyst bleef weg na zijn eindzege in 2013. Keisse moest vorig jaar forfait geven door een blessure. Beide ex-winnaars willen nu weer het beste van zichzelf geven op de 166 meter lange houten piste.

“Het zal een pittige zesdaagse worden. Er zitten hier enkele topkoppels bijeen”, blikte Keisse vooruit. “De wereldkampioenen zijn er en ook de Europese kampioenen tekenen present. Vooral van die laatsten, Kenny De Ketele en Robbe Ghys verwacht ik gensters. Ik al met enkele andere deelnemers getraind. Ze zijn allemaal erg gemotiveerd. De Ketele en Ghys zijn op stage met de nationale ploeg in Lanzarote, dus die heb ik nog niet bezig gezien, maar die zullen ook wel top zijn.”

Vorig jaar moest “de Keizer van ‘t Kuipke” vanuit de tribune toekijken. “Een blessure zorgde ervoor dat ik niet kon koersen. Wat deed dat pijn. Ik heb mijn kas zitten opvreten op die tribune. En ik moet ook zeggen dat de tegenstand die Kenny De Ketele en Moreno De Pauw kregen niet zo denderend was. Dat zal vanaf volgende week dinsdag wel anders zijn.”

De Buyst trok in 2013 het laken naar zich toe in Gent. Toen met Leif Lampater “Ik start nu met mijn ploegmakker bij Lotto Soudal, Tosh Van der Sande. We kennen elkaar dus. Wij gaan ons zeker mengen in de strijd voor de eindzege. Ik heb de piste een tijdje links laten liggen, maar nu wil ik weer de draad opnemen. Het zal dinsdag voelen als thuiskomen tijdens de voorstelling van de renners. Lotto is hier al een tijdje hoofdsponsor, maar nog nooit won ons team de zesdaagse. Het is aan ons om daar verandering in te brengen.”

Opgesmukt ‘t Kuipke zit wellicht elke avond vol

De tijd dat de Zesdaagse van Gent onderbroken moest worden omdat er water binnen gutste op de piste wegens een lekkend dak, dat de stoeltjes wankel zaten, dat de toiletten beschamend vuil waren en dat de verf van de muren bladerde, is nu wel al heel lang achter de rug. Toch blijft men verder investeren in de wielertempel, waar één keer per jaar tienduizenden mensen zich komen vergapen aan de renners van de Zesdaagse van Gent.

“Het dak heeft opnieuw een fikse onderhoudsbeurt gekregen. Her en der kregen muren en plafonds een nieuw laagje verf. Maar bovenal kreeg de piste een beschermende transparante boarding aangemeten, die het allemaal nog wat veiliger moet maken. Dit voor zowel de renners als de toeschouwers”, meldde schepen van Sport Resul Tapmaz.

“Het binnenplein heeft dus een nieuw afrastering gekregen. De piste werd bovendien opgeschuurd. Van de brandveiligheid in ‘t Kuipke werd eveneens werk gemaakt. De duizenden toeschouwers die elke avond afzakken naar de “Gentse Feesten van de winter”, zullen op de best mogelijke manier kunnen genieten van het wielerspektakel. Er zijn er nog slechts een handvol tickets beschikbaar en we stevenen dus opnieuw op zes uitverkochte dagen af.”

Organisatoren tevreden met deelnemersveld

Organisator Christophe Sercu kon dinsdag een sterk deelnemersveld voorstellen voor de 78e editie van de Gentse zesdaagse. “We zijn zeker tevreden”, verklaarde hij.

“We hebben dertien Belgen in het deelnemersveld en in de Toekomstzesdaagse zijn er zeven Belgen, waarvan er zes drie volledig Belgische koppels vormen. Het is lang geleden dat zoveel Belgen de Toekomstzesdaagse reden. Bij de vrouwen zakt onder andere de Nederlandse Kirsten Wild af naar Gent. Zij is de wereldkampioene in de puntenkoers, scratch en het omnium. Ze mag vooral tegenstand verwachten van de vijf Belgische rensters: Jolien D’hoore, Annelies Dom, Lotte Kopecky, Shari Bossuyt en Gilke Croket.”

Deelnemers:

Zesdaagse:

1. Roger Kluge/Theo Reinhardt (Dui)

2. Kenny De Ketele/Robbe Ghys (Bel)

3. Jasper De Buyst/Tosh Van der Sande (Bel)

4. Iljo Keisse/Elia Viviani (Bel/Ita)

5. Yoeri Havik/Wim Stroetinga (Ned)

6. Lindsay De Vylder/Moreno De Pauw (Bel)

7. Jonas Rickaert/Stijn Steels (Bel)

8. Gerben Thyssen/Marc Hester (Bel/Den)

9. Fabio Van Den Bossche/Nick Stöpler (Bel/Ned)

10. Otto Vergaerde/Jules Hesters (Bel)

11. Jesper Morkov/Roy Pieters (Den/Ned)

12. Francesco Lamon/Michele Scartezinni (Ita)

Toekomstzesdaagse:

1. Bryan Boussaert/Martin Mollerup (Bel/Den)

2. Arne De Groote/Nicolas Wernimont (Bel)

3. Tuur Dens/Brent Van Mulders (Bel)

4. Vincent Meyers/Robbe Snels (Bel)

5. Ethan Vernon/Rhys Britton (GBr)

6. Nils Weispfennig/Calvin Dik (Dui)

7. Victor Charlot/Florentin Lecamus Lambert (Fra)

8. Filippo Ferronato/Jacopo Cavicchioli (Ita)

9. Arne Birkemosse/Anders Fynbo (Den)

10. Sam Watson/Zach Bridges (GBr)

11. JB Murphy/Fintan Ryan (Ier)

12. Oliver Frederiksen/Matias Malmberg (Den)

Vrouwen: Jolien D’hoore, Annelies Dom, Lotte Kopecky, Shari Bossuyt, Gilke Croket, Kirsten Wild (Ned), Marit Raaijmakers (Ned), Kristie van Haaften (Ned), Valentine Fortin (Fra), Amu Cure (Aus) en Anita Stenberg (Noo)