© rr

Na drie operaties en maanden revalideren kan Quickstep-renner eindelijk aftellen naar comeback

In februari 2019 hoopt Petr Vakoc zijn comeback te maken. De Tsjech van Quick-Step Floors zal dan ruim een jaar out zijn geweest.

Vakoc raakte eind januari op training in Zuid-Afrika betrokken bij een aanrijding met een vrachtwagen. Zijn gezellen Bob Jungels en Laurens De Plus kwamen er beter vanaf maar Vakoc liep wel ernstige blessures op. Hij brak enkele ruggenwervels en lag een hele tijd in het ziekenhuis. De Tsjech miste het volledige seizoen, maar na een lange revalidatie hoopt hij er in 2019 opnieuw te staan.

“Na drie operaties, maanden revalideren en het langzaam opvoeren van de trainingsarbeid, lijk ik stilaan klaar voor een comeback”, zegt de 26-jarige Vakoc dinsdag in een communiqué van zijn ploeg. “Ik wil niet alleen de draad van het normale leven oppikken maar ook gaan koersen. Mijn doel is over honderd dagen weer te kunnen starten. Als alles volgens plan gaat, zal ik dan een rugnummer opspelden en met de rest van de Wolfpack aan de startlijn staan.”

Vakoc komt van erg ver, zoals deze video bewijst toen hij het ziekenhuis mocht verlaten en meteen aan zijn revalidatie wilde beginnen:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vakoc komt ook nog even terug op het ongeval en doet een opvallende suggestie. “Ik weet dat je niet alle ongelukken kan uitsluiten maar het risico kan wel worden verkleind. Mensen in auto’s beseffen vaak niet hoe gevaarlijk het is renners voorbij te steken met een marge van slechts enkele centimeters. Dit is een onderwerp waar ik al maanden mee bezig ben. Ik wil dat de situatie verbetert. Misschien moet er een regel worden ingevoerd die bepaalt dat er bij het voorbijsteken van renners minimaal anderhalve meter afstand is. Dat is al in veel landen de standaard.”

Meer over Deceuninck-QuickStep