© Gogle Streetview

Opglabbeekse Scaniawerknemers naar de cel voor diefstal van miniatuurmodellen

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft twee voormalige werknemers van Scania Opglabbeek veroordeeld voor de diefstal van schaalmodellen en gadgets van de vrachtwagenbouwer. Door de diefstal verschenen er foto’s van nieuwe vrachtwagens nog voor die waren voorgesteld. De ex-werknemers werden veroordeeld tot tien en acht maanden gevangenisstraf en elk een boete van 3.000 euro.

Belga

De Scania Groep stapte in augustus 2016 naar de politie nadat er foto’s op het internet verschenen van enkele nieuwe trucks nog voor die officieel waren voorgesteld in Parijs. De constructeur schakelde een auditkantoor in dat de op zoek ging naar het lek van de gevoelige bedrijfsinformatie. Tijdens dat onderzoek werden alle vestigingen en leveranciers doorgelicht. Al snel bleek dat uit de vestiging in Opglabbeek een dertigtal exacte miniatuurmodellen waren gestolen die daar waren opgeslagen in aanloop van de onthulling in Parijs.

Op camerabeelden was te zien hoe twee werknemers de miniatuurmodellen in een rugzak naar buiten smokkelden. Na een klacht van de CEO deed het Limburgse parket een huiszoeking bij de twee werknemers. In hun woning werden een tiental miniatuurmodellen van de nieuwe trucks en een grote verzameling gadgets met het Scania-logo aangetroffen.

Eén van de werknemers bekende dat hij al negen jaar regelmatig gadgets zoals usb-sticks, pennen, zonnebrillen, zaklampen en miniatuurauto’s meenam uit de fabriek. Zijn collega deed drie maanden lang hetzelfde. De twee wisselden in de kleedkamer hun buit met elkaar en hadden via een Facebook-pagina een handeltje in de gadgets opgezet. Hiermee verdienden ze tussen de vijf- en zesduizend euro.

De werknemer die gepakt werd door het onderzoek van het auditkantoor moet ook 7.600 euro in de kosten van dat onderzoek betalen.