© BELGAIMAGE

Nederlandse ex-televisiepresentator Masmeijer vecht uitlevering aan België aan

De rechtbank in Amsterdam behandelt vandaag de uitleveringszaak tegen Frank Masmeijer. De voormalige Nederlandse tv-presentator is in ons land vorig jaar veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor zijn rol in een drugszaak. De Belgische autoriteiten hebben om zijn uitlevering verzocht.

Ten tijde van het vonnis van de rechtbank in Antwerpen was Masmeijer (57) al een tijd op vrije voeten. Bij de uitspraak, waarin werd bepaald dat hij opnieuw de cel in moest, bleef hij weg. Sindsdien was hij een gezocht persoon.

Op 23 oktober werd Masmeijer in een hotel in Breda gearresteerd. Hij verzet zich tegen zijn uitlevering. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops zal dat verzet toelichten tijdens de zitting in Amsterdam. Daags na zijn arrestatie werd Masmeijer onder voorwaarden weer vrijgelaten.

Masmeijer heeft tegen het Antwerpse vonnis hoger beroep aangetekend. Hij werd in oktober vorig jaar veroordeeld tot acht jaar cel en 48.000 euro boete. De voormalige tv-presentator kreeg één jaar meer dan het openbaar ministerie gevorderd had en de rechtbank beval toen ook zijn onmiddellijke aanhouding.

De zaak draait om de smokkel van 467 kilo cocaïne, via de haven van Antwerpen. Masmeijer werd in oktober 2014 door een drugsbende ingeschakeld om de partij, verstopt in een pallet bananen, te gaan ophalen in de haven. Hij vroeg zijn neef mee, die in de haven werkte. Ze reden met een gehuurde bestelwagen van een fruitbedrijf uit Wijnegem naar de kaai, maar kregen het pallet niet mee.

De bende kon het geknoei van Masmeijer niet waarderen en een dag later werd hij in de Carrettestraat in Merksem het ziekenhuis in gemept. Masmeijer probeerde de ware reden van het pak slaag te verbergen door aangifte te doen van een poging tot carjacking, maar de federale politie hield de bende toen al in de gaten en wist hoe de vork in de steel zat.

De Belgische advocaat van Masmeijer had geen betwisting gevoerd over de feiten. Masmeijer zat volgens hem in financiële moeilijkheden en had zich laten meeslepen. Hij zou niet geweten hebben dat het om een partij van die omvang ging. Masmeijer zelf heeft tegenover de Nederlandse pers altijd zijn onschuld staande proberen te houden.

De behandeling van de zaak in hoger beroep gaat op 16 november van start.

Meer over Nederland