© Photo News

Bebloede Toon Aerts haalt uit na EK: “Ik ben het kotsbeu”

Toon Aerts won donderdag nog de loodzware Koppenbergcross, maar op het EK in Rosmalen - een compleet ander parcours - kon de renner van Telenet Fidea Lions niet meestrijden om de medailles. Aerts - die met een bloedende hand over de finish kwam - werd uiteindelijk vijfde en spaarde zijn kritiek op de omloop in Rosmalen niet. “Ik vond dit geen parcours om een kampioenschap op te rijden.”

svar

“Ik ben die snelle omlopen kotsbeu”, foeterde Aerts na de finish. “Het is alsof ze het elke week erger en erger maken. Ik vond dit geen parcours om een kampioenschap op te rijden. Daar geef ik dus wel een puntje van kritiek. De laatste jaren wordt het steeds sneller, en komen er steeds meer bochten. Maar daar moeten wij ons ook aan aanpassen. In crossen moet je alles kunnen. Als het in december sneeuwt, moeten we daar ook over rijden. Als er modder ligt ook. En als we in september met al die snelle omlopen zitten, moeten we dat ook doen. Misschien moeten wij eens in plaats van een training in het bos eens gaan rijden op een weide, daar tussen wat paaltjes gaan draaien.”

Aerts kwam met een bebloede hand over de finish. “Ik heb een paaltje geraakt, een wekelijkse gewoonte. Door mijn lengte is het soms moeilijk om in die bochten te manoeuvreren. Dan kan ik af en toe eens aan zo’n paaltje hangen. Maar dat hoort bij de cross, zeker? Ik was goed gestart, maar daarna heb ik Lars (Van der Haar, nvdr.) het werk wat laten doen omdat ik als Belg niet achter Wout (Van Aert, nvdr.) wou aangaan. Maar toen viel Lars op de balken. Ik maakte nadien ook een fout, waardoor ik niet meer kon meerijden voor het podium.”