© BELGA

Duitser Fitwi is de beste in CrossCup van Mol, voor Isaac Kimeli

De Duitser Samuel Fitwi heeft zondag aan het Zilvermeer in Mol de eerste individuele manche van de CrossCup veldlopen gewonnen. Isaac Kimeli was de beste Belg op plaats twee en mocht de leiderstrui aantrekken. Dame Tasama, een voormalige Ethiopiër die inmiddels Belg is, finishte als derde.

Het was nationaal veldloopkampioen Kimeli die van in de aanvangsfase de beuk erin gooide in Mol, maar hij liep op een counter van de Duitser Fitwi, die in de tweede wedstrijdhelft duidelijk de sterkste was. In het slot zag Kimeli zijn tweede plaats nog in het gevaar komen. Tasama, die sinds vorig jaar na een jarenlange procedure over een Belgisch paspoort beschikt, moest het tegen hem afleggen in de spurt voor de tweede plaats.

Voor de vierde plaats ging het lange tijd tussen belofte Simon Debognies en ouderdomsdeken Lander Tijtgat, de nummer twaalf van het EK veldlopen vorig jaar in Slovakije. Tijtgat haalde het als derde Belg, voor Debognies. Robin Hendrix volgde op plaats zes. Jeroen D’hoedt moest vrede nemen met stek acht, Pieter-Jan Hannes finishte zelfs pas als 24e.

In het klassement breidt Kimeli zijn leidersplaats uit, die hij al bezat sinds de eerste manche van de CrossCup in Gent. De volgende manche van de CrossCup is de EK-selectiecross in Roeselare op 25 november. Het EK gaat op 9 december in het Nederlandse Tilburg door.

Valère Hustin klopt favoriet Ismael Debjani op korte cross

Valère Hustin won dan weer de korte cross: hij klopte in de spurt nationaal recordhouder op de 1.500 meter Ismael Debjani.

Kevin De Kerpel nam de beste start in het Molse zand, maar hij viel terug. Nadien was het Hustin die er vandoor ging, en hij bouwde als snel een aanzienlijke voorsprong uit. Debjani had zijn wedstrijd echter helemaal anders ingedeeld, en haalde Hustin bij op het einde. Debjani nam even de leiding, maar in de laatste meters ging Hustin er opnieuw overheen voor de zege. Thuisloper Yannick Michiels finishte als derde.

Hustin is de nieuwe leider in de Crosscup. Hij sprokkelde geen punten op de openingsmanche in Gent twee weken geleden, maar dat deden zijn concurrenten ook niet.