© Instagram

Instagram heeft een nieuw wonderdrankje, maar is dat wel zo wonderbaarlijk?

Wie de nodige portie welness-bloggers volgt op Instagram, heeft het ongetwijfeld al zien passeren: selderijsap, het nieuwe wonderdrankje dat je van al je kwaaltjes moet afhelpen zonder medicijnen. Maar is er wel iets wonderbaarlijks aan selderijsap?

nkdr

Van Pharrel Williams tot de blogger-om-de-hoek, het lijkt wel of iedereen die een beetje om zijn gezondheid geeft selderijsap drinkt. Of toch, foto’s van selderijsap op Instagram plaatst. Afhankelijk van wie je erover hoort kan het ontstekingen remmen, je darmflora verbeteren, chronische ziektes genezen en gifstoffen uit je lichaam verdrijven. Een superheld in voedselvorm.

Op enkele maanden tijd is selderijsap in de voetsporen getreden van andere sappig groene superhelden als tarwegras en matcha thee. Wie verantwoordelijk is voor die plotse populariteit? Dat lijkt Anthony William te zijn, op Instagram beter bekend als ‘Medical Medium’, maar laat je niet misleiden door zijn gebruikersnaam, de man heeft geen enkele vorm van medische kennis.

Wat hij wel heeft is het oor van Gwyneth Paltrow en haar welnesswebsite Goop. Daar mocht hij een tijdje geleden een lofzang afsteken over de wondere krachten van selderijsap. Amanda Mull van The Atlantic vroeg enkele diëtisten of selderijsap nu echt zo wonderbaarlijk is als beweerd wordt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ashley Koff bleek wel enthousiast te zijn over selder als een gezonde snack, maar gelooft niets van de hype. “Er is geen enkele groente die kanker zal genezen.” Ze wordt bijgetreden door professor in de voedingsleer aan NYU Lisa Young. “Je ziet zoiets gelanceerd worden als ‘je moet nu echt selder eten’ of ‘je moet nu kool eten’, maar de ene groente is echt niet beter dan de andere. En je hoeft het ook echt niet te drinken, je kan er ook gewoon op kauwen, wat is er met kauwen gebeurd?”

Enkel voedingsdeskundige Kimberly Snyder was wel optimistisch. “Het is hydraterend, zit vol vitaminen en werkt tegen ontstekingen”, klinkt het. Ook zou selderijzaad helpen om een hoge bloeddruk onder controle te houden, iets wat ook door een studie van het ziekenhuis van Cleveland bevestigd wordt, al raden ook zij aan om de groente in zijn geheel op te eten in plaats van enkel het sap. Want dat sap, is eigenlijk toch maar gewoon water. Maar je doet er natuurlijk ook geen kwaad mee.

Niet te missen