© BELGA

© BELGA

© Photo News

Mathieu van der Poel haalt na offday op Koppenberg alweer verschroeiend uit op EK veldrijden

Mathieu van der Poel heeft net als vorig jaar het EK veldrijden gewonnen. De Nederlander nam in Rosmalen na zijn offday op de Koppenberg klinkende revanche en ondanks een goede start van de Belgen was de strijd al na twee ronden beslecht. Van der Poel maakte er een ware onemanshow van, wereldkampioen Wout van Aert was weliswaar (veel) sterker dan de rest van het pak maar moest zich tevredenstellen met de tweede plek op ruime afstand van Van der Poel, Laurens Sweeck pakte het brons.

vml

Alle ogen bij de start in Rosmalen waren op Mathieu van der Poel gericht. De 23-jarige Nederlander verdedigde voor eigen volk zijn Europese titel maar kende echter afgelopen donderdag een complete offday in de Koppenbergcross en verscheen dus met de nodige twijfels aan de start.

Van Aert zet meteen druk...

Dat werkte blijkbaar stimulerend voor het Belgische blok, waar wereldkampioen Wout van Aert het speerpunt was. En dat werd meteen duidelijk na de start: Tim Merlier liet handig een gaatje vallen voor Van Aert, die zo meteen een kleine voorsprong kon nemen. Achter hem moesten de Nederlanders zo meteen vol aan de bak met Lars van der Haar en Van der Poel. Toon Aerts schoof handig mee als waakhond.

© Photo News

Van der Poel zet snel orde op zaken

Parcoursbouwer Richard Groenendaal tekende in Rosmalen echter een omloop uit waarin snelheid en techniek doorslaggevend bleken. Een razendsnel parcours, op maat van Mathieu van der Poel met andere woorden: vlak, veel bochten, een zandstrook en balkjes. In de tweede ronde reed de Nederlander dan ook tot bij de wereldkampioen, waarna we een verhoopt duel leken te krijgen tussen de twee groten.

© Photo News

Maar nog in diezelfde ronde trok Van der Poel in een technische strook één keer fors door en meteen sloeg hij de beslissende kloof.

Klassiek beeld

Zoals wel vaker dit seizoen kregen we nadien het beeld van een autoritaire Van der Poel die zich amuseerde in zijn speeltuin, met achter hem een nooit opgevende Van Aert. De wereldkampioen bleef steeds hangen op een tiental seconden van zijn eeuwige kwelduivel, die echter nooit meer in de problemen kwam. Al snel verdubbelde Van der Poel echter zijn voorsprong en vroeg in de slotronde kon hij juichen met zijn fans.

Conclusie? Van Aert is lang niet slecht, maar Van der Poel is op omlopen zoals deze gewoon een klasse apart.

© Photo News

Brons zorgt voor enige spanning

Achter de rug van Van Aert streden vier renner voor het brons: Lars van der Haar en Toon Aerts kregen het gezelschap van Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout.

Van der Haar moest de drie Belgen echter al snel laten rijden, waarna de drie blauwhemden op zoek gingen naar de regenboogtrui en de bronzen plak. Vanthourenhout bleek aanvankelijk de sterkste van de drie en kwam nog het dichtst bij zijn kopman maar werd even later voorbijgesneld door Sweeck die het brons pakte.

Tweede Europese titel op rij

Van der Poel volgt zichzelf op de erelijst op. In 2016 moest hij tevreden zijn met zilver, achter Toon Aerts. Van Aert verscheen vorig jaar niet aan de start. De wereldkampioen pakte in 2016 brons, het jaar voordien zilver.

LEES OOK. Nederland kaapt alle medailles weg bij vrouwen, Annemarie Worst is nieuwe Europese kampioene

LEES OOK. Supertalent Pidcock verslaat Iserbyt bij beloften, Thibau Nys pakt meteen brons op eerste EK

Het was dan wel een Europees kampioenschap, de volledige top-10 was bezet door Belgen en Nederlanders.

Uitslag:

1. Mathieu Van der Poel2. Wout van Aert +14"3. Laurens Sweeck +28"4. Michael Vanthourenhout +30"5. Toon Aerts +33"6. Lars Van der Haar +37"7. Joris Nieuwenhuis +1'08"8. Quinten Hermans +1'13"9. Gianni Vermeersch +1'15"10. Daan Soete +1'16"

Meer over Mathieu van der Poel