© Photo News

Nederland kaapt alle medailles weg bij vrouwen, Annemarie Worst is nieuwe Europese kampioene

Annemarie Worst is de nieuwe Europese kampioene bij de vrouwen. De 23-jarige renster hield landgenotes Marianne Vos en Denise Betsema af en veroverde zo haar eerste Europese titel. Voor de Belgen zat er geen medaille in: wereldkampioene Sanne Cant werd vierde, Ellen Van Loy en Loes Sels eindigden vijfde en zesde.

svar, wbo

Het was Ellen Van Loy die de beste start nam en zo als eerste het veld in kon duiken. Ook wereldkampioene Sanne Cant nam een degelijke start. Samen met de Nederlandse dames Marianne Vos en Annemarie Worst en de Luxemburgse Christine Majerus trokken Van Loy en Cant op pad. Cant bleef gedurende de openingsronde vooral aan het staartje hangen, maar schoof uiteindelijk op. Majerus ging overboord, waardoor vier vrouwen - een Belgisch en een Nederlands duo - de eerste ronde op kop afsloten, met Loes Sels enkele seconden verderop. Maud Kaptheijns, Kim Van de Steene (donderdag nog winnares op de Koppenbergcross) en Laura Verdonschot hadden de slag gemist. Al had Van de Steene daar wel een opmerkelijke verklaring voor: haar naam werd niet afgeroepen bij de start, waardoor ze als laatste moest vertrekken.

Worst schudt aan de boom

In ronde twee werd er voorin een eerste keer aan de boom geschud. Meer bepaald door Worst, die op kousenvoeten wegreed. Vos bleef goed bij haar landgenote, terwijl Van Loy en Cant op achtervolgen aangewezen waren. Maar de Belgische dames bleven kalm en in geen tijd reed er weer een viertal op kop. En vier werd al snel zes, want aan het einde van ronde twee kwamen ook Loes Sels en de Nederlandse Denise Betsema - vorige week nog winnares in Neerpelt - aansluiten.

© Photo News

In ronde drie van vijf kwam er onder impuls van Annemarie Worst, die bijna iedereen te voet zette toen ze een helling slecht opreed, weer afscheiding voorin. Worst bleef op kop rijden en nam Cant en Vos op sleeptouw. De taaie Ellen Van Loy kwam echter weer terug, met Betsema in het wiel. Sels had het lastig, maar kwam uiteindelijk ook aansluiten. In de achtergrond was Laura Verdonschot intussen opgerukt naar plek acht, terwijl Kim Van de Steene twaalfde lag - vlak achter Maud Kaptheijns en het Britse duo Nikki Brammeier-Helen Wyman.

Machtige versnelling

In de voorlaatste ronde imponeerde Betsema - die vanaf maandag prof wordt bij Marlux-Bingoal - door de zandbak volledig door te rijden, maar dat ging op het einde zo moeilijk dat de lopende Worst haar voorbij ging. Worst kreeg zo een klein gaatje, maar Betsema - met de vier andere dames in haar spoor - reed het meteen weer dicht. Even later was het Worst die met een machtige versnelling iedereen overboord gooide. Vos en Betsema gingen de achtervolging aan, terwijl Cant met horten en stoten weer kwam aansluiten in de slotronde.

© Photo News

Worst bleef in de slotronde alleen, al waren Vos en Betsema nooit ver weg. Voor de amper 23-jarige Worst is het haar eerste Europese titel. In 2017 won ze in Bieles wel al het WK bij de beloften. Vos hield in het sprintje voor plek twee nipt Betsema af. Vos greep zo net naast een derde Europese veldrittitel, maar de twee dames stelden wel een knappe 1-2-3 veilig voor Nederland. Een medaille zat er voor de Belgen, die nog geen goud konden pakken op dit EK, niet in. Cant eindigde uiteindelijk als vierde, op enkele tellen van Vos en Betsema. Van Loy en Sels haalden plekken vijf en zes binnen, Verdonschot en Van de Steene werden uiteindelijk tiende en elfde.

Cant: “Heb toch de regenboogtrui nog”

Sanne Cant moest haar Europese trui afstaan, hoewel we haar die het afgelopen jaar nooit hebben zien dragen. “Er zijn weinig stukken waarop je positie kon nemen”, aldus de wereldkampioene. “Annemarie (Worst, nvdr.) trok telkens door in het bos en op de rechte stukken liet ze de rest terugkomen. Ik wou niet meteen beginnen rijden omdat Vos ook nog mee was. Maar dan kwam Betsema plots ook erbij. Zij kwam steeds wringen, waardoor ik steeds positie verloor. In de voorlaatste ronde ging Worst ervandoor en niemand kreeg het gat dicht, ook Vos en Betsema niet.”

© BELGA

“In het begin liep ik misschien wat achter de feiten aan, maar nadien had ik wel het gevoel dat ik in de wedstrijd zat”, ging Cant verder. “Maar dat wringen, dat ligt mij niet zo goed. Zo heb ik misschien wel de wedstrijd verloren, al had ik ook geen superdag vandaag. Jammer dat ik die Europese trui nu kwijt ben, maar de regenboogtrui heb ik in elk geval nog. Of toch tot eind januari.”

“Of die sterke prestaties van de Nederlandse dames nog lang gaan blijven duren? Ik denk dat het moeilijk te zeggen is. Ik wist dat dit er zat aan te komen. Wel jammer dat ik nét niet goed genoeg in de wedstrijd zat. Maar het is zeker een verdiende winnares, Annemarie rijdt al een heel seizoen goed”, sloot nummer vier Cant af.