Twee families in Italiaans landhuis verrast door noodweer: negen doden

In een overstroomd Siciliaans landhuis hebben duikers negen leden van twee families, waaronder twee kindjes, levenloos aangetroffen. Het noodweer in Italië heeft al dertig dodelijke slachtoffers geëist en een gigantische ravage veroorzaakt. Met name het noordoosten van het land kreeg het zwaar te verduren. Daar werden maar liefst veertien miljoen bomen geveld.

doro

Twaalf mensen van twee families waren zaterdagavond samengekomen in een landhuis in Casteldaccia, in de provincie Palermo. De waterspiegel van de naburige rivier steeg er onverwacht sterk wegens de hevige regenval en verraste de aanwezigen toen die plots het huis binnenkwam. Toen was het te laat om nog te vluchten.

Duikers van de brandweer haalden in de nacht van zaterdag op zondag tijdens een “dramatische interventie”, aldus de brandweer op Twitter, negen lichamen uit het overstroomde landhuis. Bij de slachtoffers bevonden zich kindjes van 1 en 2 jaar oud, maar ook een jongen van 15 en volwassenen tussen 32 en 65 jaar.

Twee familieleden waren naar winkel

Twee familieleden overleefden het drama omdat ze net naar de winkel waren om versnaperingen te gaan kopen, een derde was buiten toen het water plots binnenkwam en kon zich redden door zich vast te klampen aan een boom.

“Een verschrikkelijke tragedie heeft ons getroffen”, zei de burgemeester van Casteldaccia, Giovanni Di Giacinto, volgens nieuwsagentschap Ansa. De rivier zou nooit eerder een risico gevormd hebben. Ansa meldt ook dat er een ander dodelijk slachtoffer gevonden is in het Siciliaanse Vicari.

Dertig doden

In totaal vielen er al dertig doden door het noodweer, met onder meer zwaar onweer, van de voorbije week. Duizenden Italianen zitten zonder elektriciteit. Volgens de Italiaanse civiele bescherming is de onweersgolf “een van de meest complexe meteorologische situaties van de voorbije zestig jaar”. Het weer zal er de komende dagen niet veel verbeteren.

Verblijft u momenteel in de getroffen regio in Italië? Of kent u iemand die er verblijft? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Gelieve zeker uw gsm-nummer te vermelden.

14 miljoen bomen geveld

De noordelijke Italiaanse regio’s Veneto en Friuli-Venezia Giulia werden de afgelopen dagen geteisterd door het noodweer. Zware regenbuien werden vergezeld door rukwinden tot 180 kilometer per uur. De storm eiste onder meer een zware tol van de flora in het gebied. Volgens Italiaanse media werden er in de bergketen Dolomieten maar liefst 14 miljoen bomen geveld, “als lucifers”.

Een ecologische ramp, stellen deskundigen. Doordat er zoveel bomen ontworteld zijn, dreigt het ecologisch evenwicht en de stabiliteit van de ondergrond aangetast te worden.

© EPA-EFE

© EPA-EFE