Slecht nieuws voor Belgische teams: Football Leaks onthult dat ‘Super League’ in 2021 van start moet gaan

De invoering van een nieuwe voetbalcompetitie voor Europese topploegen lijkt weer een stapje dichterbij. Zestien grote clubs zouden aan een Super League werken die de Champions League in huidige vorm laat verdwijnen. Het klokkenluidersplatform Football Leaks heeft deze informatie gedeeld met internationale media waarmee het samenwerkt.

De Super League zou in 2021 van start moeten gaan. Deelnemers zouden zelfs overwegen uit de nationale competitie te stappen. Het betreft Bayern München, Real Madrid, FC Barcelona, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, FC Liverpool, Paris Saint-Germain, Juventus, AC Milan, Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Internazionale en AS Roma. Volgens Der Spiegel zou vooral Bayern Munchen de drijvende kracht zijn achter de nieuwe formule en was het team in 2016 al zinnens om uit de Bundesliga te stappen. Dat laatste zou momenteel niet meer op de tafel liggen.

Exclusieve competitie

De geruchten over een nieuwe Super League zijn dus niet nieuw. Veel grote clubs zijn ontevreden over de verdeling van de inkomsten in de Champions League. Ook vinden zij het maar niets dat er in de eerste ronde van de huidige koningsklasse van het clubvoetbal nog middelmatige ploegen actief zijn. Ze denken meer geld te verdienen met een exclusieve competitie. Volgens Football Leaks heeft een adviesbureau vorige maand met Real Madrid over de Super League gesproken. De zestien deelnemers zouden binnenkort worden uitgenodigd om een intentieverklaring te ondertekenen.

Slecht voor Benelux

Voor clubs uit de Lage Landen zou de invoering van de Super League een slechte zaak zijn. Zij zullen financieel en sportief verder achterop raken, zolang ze niet mogen deelnemen. Sponsoren en televisiemaatschappijen trekken vooral de beurs open voor de echte topploegen. Barcelona - Manchester City brengt beduidend meer op dan pakweg PSV - Anderlecht. Het is onbekend of clubs ook kunnen degraderen uit de nieuwe Super League. De zestien topclubs zouden ook voor een gesloten competitie kunnen kiezen, met een ‘salary cap’ en evenwichtige inkomsten zoals dat in de Verenigde Staten bij verschillende sporten gebruikelijk is. (belga)