Vermoorde jogster was “wellicht op het verkeerde moment op de verkeerde plaats”

Waarom moest de 42-jarige jogster die op Allerheiligen in de koffer van een wagen in de Samber werd geduwd, sterven? Op die vraag proberen de speurders een antwoord te vinden. De arts in het CHR van Namen was getrouwd, mama van twee kinderen en volgens de speurders een hardwerkende vrouw zonder vijanden of problemen. Ze gaan er dan ook van uit dat ze op het verkeerde moment of de verkeerde plaats was.

gjs,tg

Wivinne Marion (42) was een fervent jogster. Toen ze op Allerheiligen ’s ochtends niet thuis kwam van een looptraining, werd haar familie ongerust. Maar op dat moment wisten ze uiteraard nog niet welk drama zich had afgespeeld.

“De politie van Namen werd rond 9 u. opgebeld door een landbouwer uit Boninne die aan het werk was op zijn akker. Hij was opgeschrikt door het hulpgeschreeuw van een vrouw. Toen hij ging kijken zag hij hoe een man op een vrouw zat en haar probeerde te wurgen. Vervolgens sleurde hij haar naar zijn auto en legde het lichaam in de koffer en vertrok”, zegt Charlotte Fossier van het parket van Namen vrijdagochtend op een persconferentie.

Alle politiediensten uit de regio werd gevraagd om uit te kijken naar het voertuig.

Een uurtje later werd de auto gevonden, in de Samber nabij Flawinne. Maar van de vermiste vrouw was nog altijd geen spoor.

Pas toen de brandweer en civiele bescherming het voertuig op het droge kregen, werd de gruwelijke ontdekking gedaan. Het slachtoffer lag dood in de koffer.

“Ze werd geïdentificeerd als Wivinne Marion, arts op de afdeling neonatologie in het CHR-ziekenhuis van Namen. Ze was moeder van twee kinderen en gehuwd met een arts”, zegt procureur Fossier. Het koppel woonde volgens buurtbewoners nog maar een jaar in hun huis.

Verdachte geen onbekende voor het gerecht

Donderdagmiddag is er al een verdachte opgepakt, Xavier V., de eigenaar van de donkerblauwe Renault Laguna. Hij stond al bekend bij de politie maar ontkent zijn betrokkenheid. Hij wordt vrijdagnamiddag verhoord door de onderzoeksrechter in Namen. Ongeveer op hetzelfde moment vindt ook de autopsie op het lichaam plaats om de exacte doodsoorzaak te achterhalen.

“Voorlopig gaan we er van uit dat het slachtoffer al overleden was toen ze in het water belandde. Maar dat zal de autopsie nog moeten bevestigen. Ook waar ze exact aan overleden is, is nog niet helemaal duidelijk. Wellicht werd ze gewurgd. De vraag is waarom”, zegt procureur Charlotte Fosseur van het parket van Namen.

Met haar tengere lichaam moet ze alleszins weinig kans hebben gehad om zich te verweren tegen de 1,80 meter grootte en 100 kilogram zware verdachte. Die zou in de nacht van woensdag op donderdag op stap zijn gegaan en was wellicht op weg naar huis toen hij de jogster aanviel.

Wilde de dader haar aanranden en heeft hij haar gedood omdat het niet lukte? Heeft ze dingen gezien die ze niet mocht zien en moest ze daarom dood? Of werd ze aangereden en probeerde de dader het lichaam te laten verdwijnen? Omdat hij onder invloed was van drank of drugs? “We houden voorlopig met alle pistes rekening”, klinkt het nog. De autopsie zal ook moeten uitwijzen of de vrouw werd misbruikt. De speurders denken van niet.

Voorlopig wijst niets er op dat dader en slachtoffer elkaar kenden, zodat de speurders van de FGP in Namen denken dat het slachtoffer op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. Het is afwachten en hopen dat hij tot bekentenissen zal overgaan en vertellen wat er precies is gebeurd en waarom de vrouw moest sterven.