Sander Loones neemt ministerpost deze maand al over van Steven Vandeput

N-VA zal Sander Loones voordragen als nieuwe minister van Defensie en Ambtenarenzaken, zo maakt de partij bekend in een persbericht. “Het is een harde werker met weinig show en veel inhoud”, klinkt het.

rrln, fivr, belga

De West-Vlaming neemt het roer over van Steven Vandeput, die vanaf 1 januari burgemeester van Hasselt wordt. Loones begint half november aan zijn taak zodat Vandeput zich vanaf dan kan voorbereiden op zijn burgemeesterschap.

Loones zetelt sinds 2014 in het Europees parlement. Hij is ook ondervoorzitter van de partij. Daarvoor was de West-Vlaming al aan de slag bij de N-VA-studiedienst, waar hij vijf jaar geleden nauw betrokken was bij de federale regeringsonderhandelingen.

Jongste minister

De 39-jarige Loones wordt de jongste minister in de regering-Michel. Loones is afkomstig uit kustgemeente Oostduinkerke, een deel van Koksijde, waar hij nog woont. In oktober trok hij de N-VA-lijst in Koksijde.

“Sander is een echte West-Vlaming: een harde werker met weinig show en veel inhoud. Bij de regeringsvorming in 2014 was hij achter de schermen één van onze belangrijkste onderhandelaars en als nationaal N-VA-ondervoorzitter volgt hij het regeringswerk op de voet”, zegt voorzitter Bart De Wever. “Hij is daarmee de geknipte man om het werk van Steven Vandeput verder te zetten.”

© Photo News

Loones wordt in het Europees parlement opgevolgd door de 28-jarige Ralph Packet uit Tervuren, de vroegere voorzitter van Jong N-VA. Wanneer Loones de eed aflegt, is nog niet duidelijk, al is dat ook voor de tweede helft van november klinkt het bij N-VA.

“Stempel gedruk”

Loones zelf ziet het vooral als zijn taak om “het werk van Steven Vandeput verder te zetten”, zo zei hij in ’De wereld vandaag’ op Radio 1. “Steven Vandeput heeft zijn stempel gedrukt. Het zal mijn taak zijn het schitterende werk van Steven verder te zetten. De voorbije jaren heeft Defensie enorme inspanningen geleverd in de strijd tegen IS en ook hier bij ons thuis. Er is geïnvesteerd in ons leger dat opnieuw modern en slagkrachtig is geworden. Er is voor gezorgd dat we een betrouwbare partner zijn, zowel Europees als internationaal. Het is een eer en een uitdaging om dat werk verder te zetten”, aldus Loones.

De recente en veelbesproken aankoop van de F-35-gevechtsvliegtuigen bestempelt Loones als “een broodnodige investering als we geloofwaardig willen blijven ten opzichte van onze internationale partners”.

Meer over Sander Loones