© ss

Wetenschappers bevestigen bestaan van twee extra ‘manen’ rond aarde, en dat is mogelijk vervelend voor ruimtevaart

Onze planeet heeft een maan en daarmee uit. Het is de wetenschap waar ieder van ons mee grootgebracht is en die elke avond bevestigd wordt. Toch zeggen Hongaarse astronomen nu dat er twee ‘spookmanen’ rond de aarde draaien, op ongeveer dezelfde afstand als de ene die we elke avond zien. Maar er is een goede reden waarom we ze nooit te zien krijgen.

nkdr

Eigenlijk is ‘maan’ een nauwelijks correcte term voor de ontdekking van de Hongaarse wetenschappers. En eigenlijk is het ook niet hun ontdekking. Het was de Poolse astronoom Kazimierz Kordylewski die zo’n zestig jaar geleden voor het eerst gewag maakte van de - sindsdien - zogeheten Kordylewski wolken. Omdat de wolken van ruimtestof zo moeilijk te zien zijn, duurde het tot nu voor hun bestaan bevestigd kon worden in het vakblad van de Royal Astronomical Society.

Dankzij een gespecialiseerde telescoop konden astronomen Gabor Horvath en Judit Sliz-Balogh duidelijke beelden maken van de stofwolken die op ongeveer dezelfde afstand van de aarde zweven als de maan.

© G. Horváth

De wolken bevinden zich net op Lagrange-punten, plaatsen in de ruimte waar de zwaartekracht van de aarde en de maan (in dit geval) elkaar uitbalanceren. Omdat beide hemellichamen een even grote kracht uitoefenen op de stofwolken, blijven ze daar ook hangen, en dat zou wel eens vervelend kunnen zijn.

De Lagrange-punten, en specifiek de punten L4 en L5 waar de wolken zich bevinden, zouden in de toekomst namelijk interessant kunnen zijn voor lanceerplatformen of ruimtestations. Die zouden op die punten namelijk relatief stabiel rond de aarde kunnen blijven zweven. Nu moet onderzocht worden of die geen schade kunnen ondervinden van de wolken.

© Nasa