Dit zijn de minst hygiënische plekjes in het vliegtuig

Reizen met het vliegtuig? Dan heb je maar beter geen smetvrees. Uit een nieuwe studie van het Canadese televisieprogramma Marketplace blijkt dat het vervoersmiddel vol bacteriën zit. En het is niet de klink van het toilet die het vuilst is...

vwh

Een microbiologen keek hoe het zat met de hygiëne aan boord van achttien geselecteerde vluchten tussen de Canadese steden Ottawa en Montreal. Tijdens de korte reizen werden meer dan honderd stalen genomen van verschillende plekken in het vliegtuig. Hij liet wattenschijfjes besprenkelen met steriel water en wreef ermee over verschillende oppervlakten die aan boord vaak worden aangeraakt.

De analyse in het labo van de labo universiteit van Guelph wees uit dat er verschillende types bacteriën, waaronder de E. colibacterie, en ook schimmels in het vliegtuig leven. “Het ene is al viezer dan het andere”, zegt microbioloog Keith Warriner aan de Canadese televisiezender CBC.

Hoofdsteuntjes bevatten de meeste bacteriën en zijn volgens het onderzoek de vuilste plekken in een vliegtuig. Ze worden gevolgd door de opbergvakjes aan de achterkant van het zitje voor je. Het hendeltje aan de toiletdeur, het uitklapbare tafeltje en de veiligheidsgordels vervolledigen de top vijf van minst hygiënische plekken.

Niet te missen