© Zygmund Krzywania

© Zygmund Krzywania

© Zygmund Krzywania

© Zygmund Krzywania

Hasseltse Gidsen verdiepen zich in de Loonse geschiedenis

Het feit dat het graafschap Loon 1000 jaar geleden ontstond, was aanleiding voor de Hasseltse toeristische gidsen om hier dieper op in te gaan. Het gaat tenslotte toch om ‘onze’ geschiedenis. Een werkgroep werkte een Loonse dagtocht uit met als titel ‘Onderweg met de graven van Loon’.

Zygmund Krzywania

Op zaterdag 27 oktober werd het programma voorgesteld. Zoals vorige jaar met de Hazelaarroute was ook ditmaal de autocar spoedig volgeboekt. De dag startte op de abdijsite van Herkenrode, dé Loonse abdij bij uitstek. Hier vertelde de collega-gids het verhaal van de abdij. Vandaar ging het richting het Prinsenhof van Kuringen en verder naar Hasselt, na Borgloon de belangrijkste stad van het graafschap. In de voormiddag bracht de tocht ons nog naar de commanderij van Ordingen, de burchtruïne van Brustem en nog enkele mooie kastelen.

Na de middagpauze stond er een stadswandeling in Borgloon op het programma met een bezoek aan het stadhuis – de verblijfplaats van de eerste graven van Loon - en de kapel van Graethem. Dan volgde een tocht door het heerlijke landschap van Loon. Tot slot bezochten we de grote en prestigieuze tentoonstelling in Alden Biesen onder leiding van drie gidsen.

Dit uniek programma kan door verenigingen geboekt worden tot maart 2019 via htgidsen@yahoo.com

Foto’s: Zygmund Krzywania.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio