© AFP

Nina Derwael gaat vandaag op WK turnen vol voor goud: “Vertrouwen opgedaan in allroundfinale”

Gisteren/donderdag moest Nina Derwael vrede nemen met een vierde plaats in de allroundfinale op het WK turnen, vandaag gaat de 18-jarige Limburgse in het Qatarese Doha voor goud op de brug met ongelijke leggers.

Derwael kroonde zich op haar favoriete toestel in 2017 al tot Europees kampioene en deed dat in augustus in Glasgow nog eens over. Op het WK pakte ze vorig jaar brons, nu start ze als topfavoriete. Met 15.066 punten was Derwael immers primus in de kwalificaties en ook in de allroundfinale zette ze met 15.100 punten het beste resultaat neer.

“Dat geeft me wel vertrouwen voor de brugfinale. Ik heb mijn oefening nog eens kunnen doen en het is heel goed gelukt”, verklaarde Derwael. “Met goud ben ik nog niet bezig. Het belangrijkste is die oefening goed doorkomen en dan hopelijk met een goed resultaat.”

De Amerikaanse Simone Biles, olympisch- en wereldkampioene allround, kwam zowel in de kwalificaties (14.866) als in de allroundfinale (14.725) het dichtst in de buurt van Derwael. In Montreal moest Derwael vorig jaar de Chinoise Fan Yilin en de Russische Elena Eremina voor laten gaan. Die twee zijn er niet bij in Doha. Aliya Mustafina, olympisch kampioen in 2012 en 2016, is wel weer van de partij. De 24-jarige Russin, terug uit zwangerschapsverlof, was in de kwalificaties met 14,433 zesde, allround nam ze niet deel. De Duitse Elisabeth Seitz (14.566 en 14,600) is een andere gevaarlijke concurrente.

Zaterdag krijgt Derwael op de balk nog een kans op eremetaal. Voor die finale plaatste ze zich met 13.766 punten als zesde, in de allroundfinale liet ze met 13,733 de tweede score optekenen. Biles deed het donderdag niet goed op de balk, maar was in de kwalificaties met 14.800 wel veruit de beste. Op de balk is Derwael Europees vicekampioene.