Mode

Zo blijft je leren jas langer mooi

Print
Zo blijft je leren jas langer mooi

Foto: Ibana

Een leren jasje is tijdloos, past bij je hele najaarsgarderobe en gaat (mits een beetje verzorging) jaren mee. Met deze praktische tips and tricks blijft je leren jas langer mooi!

Maak je jasje draag-klaar

Je gloednieuwe exemplaar voor de eerste keer dragen? Spuit je jasje eerst in met een vlek-en waterafstotende (kleurloze)spray, aangepast aan de ledersoort.

Het is belangrijk dat je leren jasje kan ademen. Hang je jas daarom losjes aan de kapstok (met genoeg ruimte tussen de andere kapstokken). Je jas in een overvolle kleerkast proppen, is nefast. Zo verstik je de vezels van het leer en zullen ze dus ook sneller verslijten.

De juiste vochtbalans

Je leren jas langer mooi houden is eigenlijk pure wetenschap. Leer is een poreus materiaal en is enorm gevoelig aan de luchtvochtigheid van de kamer. Bewaar je jasje dus in een kamer waar het niet te droog en niet te vochtig is. Tip: steek enkele silica gel-zakjes in de mouwen en zakken van je jasje, deze nemen vocht op.

Zo verwijder je vlekjes

Zelfs als het niet heeft geregend, doe je er goed aan om met een zuivere vochtige doek en gedestilleerd water regelmatig over je leren jasje te gaan. Zo geef je vuil alvast geen kans om zich echt vast te zetten.

Toch een onverwachte regenbui? Laat je leren jasje altijd eerst drogen bij kamertemperatuur (dus niet boven of bij de verwarming!). Zonlicht en verwarming zorgen er namelijk voor dat de watervlekken zich vastzetten. Kleine vlekjes? Met een fijne, zachte borstel kom je al een heel eind. Droge plekjes kun je dan weer perfect behandelen met een beetje Vaseline.