Bleri Lleshi animeert en dialogeert over hoop

Print
Bleri Lleshi animeert en dialogeert over hoop

Foto: Felix Bergers

Hasselt-Centrum

Hasselt - Op maandag 22 oktober ontving de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang de auteur Bleri Lleshi in de Oude Gevangenis. Het was al voor de vierde keer, telkens voor een boekvoorstelling. Weinig sprekers brengen hun verhaal met zoveel bevlogenheid: de aanwezigen werden geregeld uit hun rol van luisteraar gehaald om deel te nemen aan een geanimeerde gedachtewisseling. Bleri daagde hun denkkaders uit in een spraakwaterval over ongelijkheid, armoede en uitsluiting, en tekende wegen van verzet uit, langs de kracht van hoop. Hij maande de mensen aan om te kiezen aan welke kant van de geschiedenis ze staan.

Bleri Lleshi, in 1981 geboren in een Albanees bergdorp, kwam in 1999 in Limburg aan. Hij kwam terecht op de klasbanken van het Bokrijkse Sint-Jozefinstituut. Daarna ging hij in Brussel wonen, studeerde er politieke wetenschappen en filosofie, en behaalde een doctoraat in de politieke filosofie. Hij is gastdocent sociale psychologie aan de hogeschool UCLL in Leuven, en is daarnaast erg actief in het Brusselse jeugdwelzijnswerk. Hij maakt documentaires over zijn werk te velde en is actief als dj (global vibes). Enkele maanden geleden werd hij door Pax Christi onderscheiden als ambassadeur van de vrede.
Bleri Lleshi gelooft in de kracht van onderuit, in geweldloos verzet. Hij illustreerde zijn verhaal met verzetsdaden van gewone mensen: een slotenmaker in Pamplona die zijn collega's wist te bewegen om geen sloten meer te breken of te veranderen bij uithuiszettingen, over een schoonmaker in een bank die een aandeel kocht en het woord nam op de aandeelhoudersvergadering, over burgerplatforms, mensenkettingen en sit-ins. "De kracht van hoop is dat ze een verschil maakt voor iemand, zodat die op zijn beurt het verschil kan maken voor anderen." Hij verwees hierbij naar jongeren die in de gevangenis belandden en later inspirerende leerkrachten werden. (foto: Jo Ketsman)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio