Onderzoekers vinden zwakke plek bij ontstaan melanomen

Print
Onderzoekers vinden zwakke plek bij ontstaan melanomen

Foto: tom palmaers

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven zijn tot nieuwe inzichten gekomen over de ontwikkeling van melanomen, een agressieve vorm van huidkanker. Dat leidt hopelijk ook tot nieuwe behandelingsvormen.

In het onderzoek van het VIB en de KU Leuven, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Structural and Molecular Biology, werd meer onderzoek gedaan naar de molecule SAMMSON. Onlangs werd ontdekt dat die molecule en andere ‘niet-coderende RNA’s’ worden geproduceerd als een groot deel van het menselijk genoom (de volledige samenstelling van een organisme) niet wordt omgezet in eiwitten.

‘We hebben reeds aangetoond dat SAMMSON vroeg bij het ontstaan van melanomen verschijnt en we vroegen ons af of het effectief een rol speelt in de initiatie van kanker’, verklaart Roberto Vendramin (VIB-KU Leuven), hoofdauteur van het artikel. Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit de pigmentcellen, wanneer de cellen ongecontroleerd beginnen groeien.

Het onderzoek bevestigde die hypothese. De wetenschappers ontdekten dat SAMMSON evenwicht creëert in de eiwitproductie tussen verschillende compartimenten van een kankercel. De molecule doet dat op zo’n manier dat ze de normale verdedigingsreactie van de cel ontwijkt, waardoor die kan blijven groeien.

‘Basis voor nieuwe behandelingen’

‘SAMMSON gedraagt zich als een egoïstische molecule die haar eigen expressie probeert te bestendigen door met een toegenomen eiwitproductie de vermenigvuldiging van kwaadaardige cellen te vergroten’, zegt professor Eleonora Leucci (KU Leuven).

De wetenschappers zullen nu verder onderzoeken of ook andere niet-coderende RNA’s hetzelfde effect hebben. ‘Wellicht nog belangrijker is dat de resultaten van deze samenwerking kunnen dienen als solide basis voor nieuwe behandelingen van huidkanker’, hoopt professor Leucci.

Het VIB en de KU Leuven werken nu aan een praktische uitwerking voor patiënten met een melanoom maar ze benadrukken dat een doorbraak in onderzoek niet hetzelfde betekent als een doorbraak in de geneeskunde. Het zal nog jaren duren voordat er nieuwe therapieën ontwikkeld zullen zijn.