Celebs

Meghan Markle geeft krachtige speech in Nieuw-Zeeland

Print
Meghan Markle geeft krachtige speech in Nieuw-Zeeland

Foto: Isopix

Voor het portret van Queen Elizabeth gaf Meghan Markle voor de verzamelde gasten een speech over de 125ste verjaardag van stemrecht voor vrouwen in Nieuw-Zeeland en feminisme in het algemeen. Het werd nu al een van de hoogtepunten van het bezoek van haar en Harry aan de Britse overzeese gebieden.

Al meteen bij de aanvang van haar speech wist Meghan Markle de harten te veroveren van het aanwezige publiek, onder wie ook premier Jacinda Ardern, door iedereen te begroeten in het Maori. Ze zette Nieuw-Zeeland onder meer in de bloemetjes omdat het al in 1893 het stemrecht voor vrouwen invoerde. Ter vergelijking: in België gebeurde dat pas in 1948, meer dan vijftig jaar later dus.

De Duchess of Sussex stond al voor haar huwelijk met prins Harry bekend als feministe en ze trok die lijn duidelijk door. "De verworvenheden van de vrouwen in Nieuw-Zeeland die streden voor stemrecht, en bovendien de eersten wereldwijd waren die daar in slaagden, kunnen universeel op bewondering rekenen", klonk het. "Het stemrecht voor vrouwen gaat over feminisme, maar feminisme gaat over rechtvaardigheid. Het symboliseert meer dan enkel het recht op stemmen, het gaat ook over waar het voor staat: het fundamentele mensenrecht om je eigen keuzes te kunnen maken voor je toekomst en die van je gemeenschap."

Ze sloot uiteindelijk haar speech af met een quote van Kate Sheppard, een van de meest prominente figuren in de strijd om stemrecht voor vrouwen in Nieuw-Zeeland. "Alles wat scheidt, of het nu om ras, klasse, geloof of geslacht gaat, is onmenselijk en moet worden overwonnen."

Niet te missen