Japanse oase in de Maasvallei

Print

Dilsen

Dilsen-Stokkem - Afgelopen zaterdag werden in Kasterlee de laureaten bekendgemaakt van de tuinwedstrijd 'De Vlaamse Tuinaannemer 2018-2019'. Met deze wedstrijd willen de organisatoren promotie maken voor de professionele tuinaannemers en de belangrijke rol die ze vervullen bij een tuinrealisatie. Opvallende Limburgse winnaar van een gouden medaille was een tuinproject in Dilsen-Stokkem waar een stukje Japan midden in de Maasvallei werd gerealiseerd.

De wedstrijd ‘De Vlaamse Tuinaannemer’ wordt georganiseerd door de Belgische Federatie van Groenvoorzieners en het Algemeen Verbond van de Belgische Sierteelt en was dit jaar toe aan zijn 22ste editie. Een goed ontwerp en de gebruikte materialen zijn niet altijd een garantie voor een geslaagde tuinrealisatie. Daarom wordt in deze tuinwedstrijd vooral gekeken naar het vakmanschap van de tuinaanlegger en is het een soort van keurmerk voor de sector zelf.
In Dilsen-Stokkem kreeg Johan Festjens, tuinaannemer uit Hoeselt en gespecialiseerd in de aanleg van Japanse tuinen, een opdracht om een perceel van 12 are om te toveren tot een Japanse oase waar schoonheid en functionaliteit mekaar ontmoeten. De opdrachtgevers waren zeer duidelijk: alle elementen van een Japans tuinontwerp dienden te worden gebruikt: water, rotsen en specifieke beplanting dienden het ultieme meditatiegevoel te creëren. In de zijtuin werd een fijngeharkt kiezelbed omgetoverd tot een droge rivier omzoomd met inheemse krentenbomen. In de achtertuin staan een grote zwemvijver en Japans ogend tuinpaviljoen centraal. Met een waterval vertrekkend uit het oosten – oorsprong van alle leven – wordt het water naar een biofilter gestuurd waar Japanse irissen het water zuiveren. In het beplantingsplan nemen azalea-massieven en bamboehagen de overhand. De structuur van het tuinplan is verder opgebouwd rond unieke tuinbonsais van beuk, Taxus, Buxus en Pinus. Twee welkomstbomen met de grote wachter-stenen aan de ingangen van de tuin ‘zegenen’ de bezoekers bij binnenkomst. Doorheen de tuin werden Japanse pagodes en lantaarns uitgevoerd in groene graniet gebruikt om het ultieme Japanse tuingevoel te verwezenlijken. De aanleg van dit project nam in totaal 6 maanden in beslag.
Deze unieke Limburgse tuinrealisatie in Dilsen-Stokkem werd nu bekroond met een gouden medaille in de tuinwedstrijd ‘De Vlaamse Tuinaannemer 2018-2019’. De jury waardeerde de doordachte plantenkeuze die een ‘zeer eerlijk Japans tuingevoel weergeeft’, maar zag vooral doorgedreven vakmanschap in het oog voor detail in de verhardingen en de aanleg van de zwemvijver. Voor deze tuin is het trouwens een tweede opsteker op een jaar tijd: vorig jaar was deze realisatie nog winnende laureaat in de competitie van ‘Limburgse Tuinaannemer 2017-2018’. De tuin zal op 29 en 30 juni 2019 te bezoeken zijn tijdens de volgende editie van Open Tuinen georganiseerd door de Landelijke Gilden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio