Beauty

Zien we er binnenkort jonger uit dankzij het esdoornblad?

Print
Zien we er binnenkort jonger uit dankzij het esdoornblad?

Foto: Shutterstock

Het blad van de esdoornboom bevat bestanddelen die kunnen helpen om rimpels te voorkomen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek aan de University of Rhode Island.

Als we verouderen, neemt de elasticiteit van onze huid af. Een van de oorzaken is het enzym elastase. Het breekt elastine-eiwitten af, waardoor onze huid minder strak wordt en er lijnen en rimpels ontstaan. Dat effect kan het esdoornblad tegengaan. Een team wetenschappers onder leiding van professor Navindra P. Seeram heeft immers ontdekt dat een extract uit deze bladeren de afgifte van elastase kan blokkeren als ze het in contact komt met de huid.

Eerder onderzoek aan dezelfde universiteit toonde nog een andere veelbelovende eigenschap van het blad aan. Het zou de huid ook beschermen tegen ontstekingen en zelfs ouderdomsvlekken en pigmentatie doen vervagen.

Supplementen en producten

Hoewel deze bevindingen de basis kunnen zijn voor het ontwikkelen van een plantaardige variant op Botox,denken de vorsers dat de toekomst van het esdoornextract in de natuurwinkel ligt. Ze vermoeden dat de resultaten zich zullen vertalen naar supplementen. Mogelijk zullen er ook nieuwe producten op basis van esdoornblad tot stand komen.

“Het onderzoek is nog maar eens het bewijs dat er een verband is tussen wat je eet en huidveroudering”, zegt esthetisch chirurg Barbara Sturm in de Britse krant The Telegraph. “Wie een betere huid wil doet er goed aan om voor anti-inflammatoire voedingsmiddelen te kiezen zoals bosbessen, noten, zalm en veel groene bladgroenten. Het eten van minder vleeswaren, suiker en gefrituurd voedsel komt de conditie van je huid ten goede.”

Niet te missen