Eva Lynen is allereerste Bilzerse cultuurambassadeur

Print
Eva Lynen is allereerste Bilzerse cultuurambassadeur

Foto: Evi Smets

Bilzen - Cultuursite De Kimpel in Bilzen blijft voortdurend zoeken naar manieren om mensen te prikkelen met kunst. De stad heeft daarom sinds kort een allereerste cultuurambassadeur. Jong talent en lokaal tekenwonder Eva Lynen zal het Bilzerse culturele aanbod letterlijk en figuurlijk in beeld brengen.

De stad had al langer het plan om talentvolle en toonaangevende Bilzenaren die een link hebben met het aanbod van De Kimpel in te schakelen om samen te werken met en in de cultuursite. Het kan gaan over auteurs, kunstenaars, sporters enzovoort. Hij of zij krijgt gedurende enkele maanden de tijd, het budget en de ruimte om De Kimpel en de verschillende diensten mee uit te bouwen. Hoe zij dat doen is hun eigen keuze. Gewaagd? Misschien, maar dat maakt het des te boeiender.

Met de aanduiding van de allereerste cultuurambassadeur is dat plan nu realiteit. De 21-jarige illustratrice Eva Lynen is een rijzend tekenwonder in het Vlaamse grafische landschap en studeert momenteel beeldverhaal/illustratie aan LUCA, School of Arts in Brussel.

Eva Lynen: “Ik wil mensen graag meenemen in mijn hoofd en ze enthousiasmeren en prikkelen met kunst. Ik ben erg fier dat ik mijn thuisstad mag vertegenwoordigen als cultureel ambassadeur en inwoners en bezoekers kan laten kennismaken met mijn karakteristieke stijl en idealen. De voorbije maanden ontwierp ik al de cover voor de seizoensbrochure van het cultuurcentrum en aandenkens voor de culturele huldiging en EXPO ’16. Binnenkort zal ik in Kunstkoepel - Academie voor Beeld in het kader van het project Woordfabriek illustratieve workshops rond taalbeleving geven aan jonge kunstzinnige Bilzenaren. Ook in de bibliotheek ben ik geregeld te gast. Als een soort van ‘resident in house’ kan ik er gasten uitnodigen, lezingen en concerten organiseren en advies geven over de collectie. Zo nam ik o.a. deel aan het Vertelparadijs, waar ik voorlas uit enkele nieuw aangekochte kinderboeken en graphic novels.”

N.a.v. de Nacht van de bib afgelopen zaterdag pakte Eva de vensters van de bibliotheek in met haar reuzegrote frivole raamtekeningen en zette ze zo duidelijk haar stempel op de bib. Daarnaast programmeerde ze die avond een panelgesprek met enkele van haar persoonlijke inspiratiebronnen. Meteen een leuke manier voor alle aanwezigen om kennis te maken met het nieuwe boegbeeld en haar persoonlijke kijk op beeldende kunsten.

Het ambassadeurschap is een verrijking voor de stad, het cultuurcentrum en haar bezoekers. De Kimpel kan zo lokaal talent meer kansen en ruimte geven in hun eigen stad. De ambassadeurs zullen het culturele aanbod telkens in een andere richting verbreden, mee bekend maken en kwalitatief verbeteren. Een duurzaam partnership op lange termijn dus.

Als sluitstuk van het ambassadeurschap neemt Eva Lynen EXPOkimpel over in april, maar daarover later meer.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio