Angela Merkel wil afzien van functie als Duits bondskanselier

Print
Angela Merkel wil afzien van functie als Duits bondskanselier

Foto: EPA-EFE

Angela Merkel (64) zal zich niet verkiesbaar stellen voor een nieuwe termijn als voorzitter van de CDU. Dat heeft ze maandag bekendgemaakt. Ze wil na de huidige legislatuur ook afzien van haar ambt als bondskanselier, heeft DPA uit goede bron vernomen.

Op 8 december houdt de CDU voorzittersverkiezingen. Huidig partijvoorzitter Angela Merkel zal die dag niet op de lijst staan. Dat heeft ze maandag bekendgemaakt. Er werd al langer vermoed dat Merkel zich niet opnieuw verkiesbaar zou stellen. Oud-fractievoorzitter van CDU/CSU Friedrich Merz zou een gooi willen doen naar het partijvoorzitterschap.

De aankondiging komt er na een zware verkiezingsnederlaag van de CDU in deelstaat Hessen op zondag. Zusterpartij CSU moest twee weken in Beieren al flink inleveren. De Groenen en het rechtse Alternative für Deutschland (AfD) waren de grote winnaars.

Sinds de vluchtelingencrisis van 2015 zitten CDU, CSU en regeringspartner SPD in een neerwaartse spiraal, waar vooral de Groenen en AfD de vruchten van plukken.

Wel bondskanselier?

Merkel leidt de CDU sinds 2000. Sinds november 2005 is ze bondskanselier. Ze heeft altijd volgehouden dat het partijvoorzitterschap en de functie van bondskanselier onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. Ze wil na de huidige legislatuur afzien van haar huidige ambt en ze wil ook geen Europese functie opnemen.

De volgende bondsdagverkiezingen in Duitsland zijn in 2021. Merkel staat sinds 2017 aan het roer van haar vierde kabinet.