Bezoekerscentrum Rufferdinge wordt belevingscentrum rond landbouw, techniek en waterkracht.

Print

Foto: Georges Wemans

Landen - Afgelopen zaterdag werd het gloednieuwe belevingscentrum Rufferdinge officieel geopend door burgemeester Iris Vander Schelde en schepen van toerisme Bart Jan De Vos.

Twaalf jaar na de opening van het bezoekerscentrum heeft de stad Landen de molen van Rufferdinge omgebouwd tot een belevingscentrum. Centrale thema’s zijn landbouw, techniek en waterkracht. Het grote publiek kon zich botvieren op de nieuwe technische en digitale snufjes. Het jeugdige volkje werd in de ban gehouden met mysterieuze molenvertellingen o.l.v. Hikke Takke Toe of kon deelnemen aan een van de kinderworkshops. Een echte troubadour bracht sfeervolle live muziek. De stad werkte het nieuwe concept uit samen met ontwerpbureau Madoc uit Gent. “Het molengebouw blijft een toeristisch infopunt waar je met al je vragen terecht kan, maar wordt ook een actief belevingscentrum waarin de watermolen centraal blijft staan“, zegt schepen van toerisme Bart Jan De Vos. “De toeristische dienst en de taverne werden hier naadloos in geïntegreerd. In plaats van het statische museum van voorheen, brengen we nu de dynamiek die achter een dergelijke molen schuil gaat naar voren."

FOCUS OP JEUGD EN ONDERWIJS

"De techniek van overbrenging wordt spelenderwijs voorgesteld en gekoppeld aan allerlei hedendaagse toepassingen. De belangrijkste doelgroepen zijn de jeugd en het onderwijs. Er werd een educatief pakket ontwikkeld waarmee je zowel als individu als in klasverband mee aan de slag kan.” Voor de uitwerking van het nieuwe concept werd er nauw samengewerkt met Heemkunde Pepijn@Landen, de Landense Geschied- en Heemkundige Kring, die ook in het gebouw gehuisvest is. Zij zijn vertrouwd met het molengebouw en bovendien blijft er in het nieuwe belevingscentrum ook ruimte voor de lokale geschiedenis. Verder zal er ook aandacht zijn voor de plaatselijke logie-uitbaters. Het nieuwe belevingscentrum kost ongeveer 250.000 euro, waarvan 75.000 gesubsidieerd wordt door Europa via Leader Hageland+.
Foto: Burgemeester Iris Vander Schelde en schepen Bart Jan De Vos knippen het lint door.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio