WB baanwielrennen: Belgisch kwartet rijdt in Canada nieuw nationaal record in ploegenachtervolging

Print
WB baanwielrennen: Belgisch kwartet rijdt in Canada nieuw nationaal record in ploegenachtervolging

Archiefbeeld van het EK in Glasgow Foto: Photo News

Het Belgisch kwartet heeft op de WB-manche in het Canadese Milton een uitstekende prestatie neergezet. Het viertal Van Den Bossche - De Ketele - Ghys - De Vylder realiseerde de zevende tijd, goed voor een nieuw nationaal record.

“In Milton zetten we een scherpere tijd neer”, klonk het ambitieus tijdens de vorige manche in Parijs. “Een nieuw samengesteld kwartet - junior Fabio Van Den Bossche werd ingepast - moet je even wat tijd gunnen om optimaal te functioneren.”

In Canada voegden Kenny De Ketele, Robbe Ghys, Lindsay De Vylder en youngster Fabio Van Den Bossche de daad bij het woord. Nooit eerder geraakte een Belgische kwartet onder de 3’59”. De nieuwe Belgische besttijd, 3’58”942 betekende ook dat België zevende eindigde en doorstoot naar de kwartfinale. In Parijs was dat niet gelukt. Het Huub Wattbike Test Team, 3.56.628., realiseerde de beste tijd voor Groot-Brittanië (3.56.672.), Denemarken (3.56.885.) en Canada (3.56.931.) Opvallend: nooit eerder was de kloof tussen de winnaar en de Belgen in tijdverschil zo klein.

Vandaag om 17.03 uur nemen de Belgen het op tegen de Fransen (Thomas, Coquard, Garel en Maitre, red.). De winnaars van de duels tussen Groot-Brittanië - Denenemarken en Huub Wattbike Test Team -Canada strijden later op de dag voor goud. België behoudt een mathematische kans, daarvoor moet het bij de beste vier eindigen, op de strijd voor het brons. Moreno De Pauw komt vandaag in actie in de scratch.

Strijdvaardige Degrendele

Donderdagavond werd Nicky Degrendele in Roeselare gevierd als IJzeren Briek, trofee van Westsprint voor de beste West-Vlaamse renster bij de elite. De naweeën van de zware val in Parijs waren duidelijk zichtbaar. “Enkel stappen is moeilijk”, vertelde Nicky, die geholpen werd door twee krukken. “Ik heb geluk gehad. Het had allemaal veel erger kunnen zijn. Ik heb de val al verschillende keren bekeken. Een renster week van de spurtlijn af en daardoor raakte ik haar achterwiel. Onnodige risico’s nam ik zeker niet. In keirin wordt er wel meer gevallen, maar voor mij was het de eerste keer. Begin volgende week hervat ik de training in Aigle. Met heel veel goesting werk ik toe naar de volgende World Cup in Berlijn”, blijft de West-Vlaamse wereldkampioene bijzonder ambitieus.