© REUTERS

Straf met uitstel voor koppel dat met cannabisplantage begon in huis van zieke moeder

Een koppel dat met een cannabisplantage begon in de woning van de gehospitaliseerde moeder van de man, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden met uitstel en een boete van zesduizend euro elk. Het koppel uit Kortessem stond terecht voor productie en verkoop van cannabis, maar werd van de verkoop vrijgesproken.

Het stel ging in 2016 door een moeilijke echtelijke periode en de man besloot daarom om een tijd in de woning van zijn moeder in Wellen te gaan wonen. Die stond tijdelijk leeg omdat ze in het ziekenhuis lag. Enige maanden nadat de man er introk, kreeg de politie een tip dat er mogelijk een plantage in het huis van de bejaarde vrouw was.

Op 5 oktober 2016 deed de politie een huiszoeking in de woning en vond er een plantage met een tweehonderdtal net geoogste plantjes. Van de cannabis zelf was geen spoor te bekennen. Tegen de politie vertelde de man dat hij in Maastricht iemand gesproken had die een ruimte zocht om een plantage op te zetten.

Aan de ingang werd wel een paar latexhandschoenen en een overall gevonden met daarop het DNA van zijn vrouw. Volgens de rechter is dit het bewijs dat de vrouw wist dat er een plantage was ondergebracht in de woning van haar schoonmoeder.

Omdat er geen cannabis gevonden werd en er geen droogrekken voor de geoogste cannabis in de woning stonden, werd het koppel vrijgesproken voor de verkoop van cannabis. Aan Infrax moet het koppel een schadevergoeding van drieduizend euro betalen voor de afgetapte elektriciteit.