Interieur

Waarom je toch maar beter lavendel in huis haalt

Print
Waarom je toch maar beter lavendel in huis haalt

Foto: Shutterstock

Lavendel vind je in wasmiddelen, geurzakjes om tussen de kleren te leggen en aromatherapeutische oliën. De kenmerkende geur ervan zou relaxerend werken en die bewering blijkt ook effectief waar te zijn, onthult een nieuw onderzoek van de Japanse Kagoshima University.

Een stressvolle job of een druk gezinsleven? Dan is het introduceren van wat lavendel in je huis misschien geen slecht idee. Onderzoekers van de Kagoshima University konden namelijk aantonen dat de geur van lavendel wel degelijk een ontspannend effect heeft en zelfs werkt om angsten te doen afnemen. Het werkt zelfs zo kalmerend dat het volgens de wetenschappers op termijn eventueel gebruikt zou kunnen worden om patiënten te kalmeren voor ze een operatie moeten ondergaan.

De wetenschappers kwamen tot die conclusie toen ze nagingen of linalool, een geurige alcohol die in lavendelextracten teruggevonden kan worden, muizen helpt relaxen. Uiteindelijk bleek dat die diertjes inderdaad minder symptomen van angsten vertoonden. Muizen die niet konden ruiken, bleven echter met dezelfde symptomen kampen. In tegenstelling tot andere kalmerende geneesmiddelen konden de muizen ook perfect normaal blijven functioneren. 

Volksgeneeskunde

"In de volksgeneeskunde wordt al lang geloofd dat geurende verbindingen afgeleid van plantenextracten angsten kunnen verlichten", zegt coauteur Dr. Hideki Kashiwadani. "Uit vorige studies was ook al gebleken dat linalool een antistresseffect heeft op muizen." Volgens Kashiwadani is er wel nog verder onderzoek nodig naar de effecten op de mens. Maar ondertussen, baat het niet dan schaadt het niet. 

 

 

 

Niet te missen