woensdag 19 juni 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Clottemans zit in totaal 9 jaar in de gevangenis, en heeft dus nog geen derde van haar 30 jaar celstraf uitgezeten. MDG

Dader parachutemoord komt wettelijk nog niet in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidsstelling

Clottemans 3 uur uit haar cel

opglabbeek/gentEls Clottemans (34) heeft op 4 oktober de gevangenis van Gent drie uur lang onder strikte begeleiding mogen verlaten. Mogelijk kadert dat in de voorbereiding op haar voorwaardelijke invrijheidsstelling. Clottemans werd in 2010 tot 30 jaar cel veroordeeld voor de moord op haar liefdesrivale Els Van Doren in november 2006, sindsdien de parachutemoord genoemd.

Na het uitzitten van een derde van haar straf zou Els Clottemans in aanmerking kunnen komen voor een voorwaardelijke invrijheidsstelling, maar die wettelijke termijn is nog niet verlopen. In 2007 en 2008 zat Clottemans 11 maanden in voorhechtenis, en op 22 september 2010 belandde ze terug achter de tralies in afwachting van haar proces. Op 21 oktober 2010 werd Clottemans tot 30 jaar veroordeeld. In totaal zit ze nu dus welgeteld 9 jaar in de gevangenis, eerst een tijdje in Hasselt en vervolgens in Gent.

Maar toch heeft Clottemans op donderdag 4 oktober tussen 16.30 en 19.30 uur de gevangenis van Gent mogen verlaten. Of die drie uur vrijheid kadert in haar reclasseringsplan, bijvoorbeeld voor het afleggen van een sollicitatiegesprek, kon gisteren niet achterhaald worden. Haar advocate Katrien Van Der Straeten was niet bereikbaar voor commentaar.

Parachute

De zogenaamde parachutemoord waar Clottemans in 2010 voor veroordeeld werd, veroorzaakte destijds veel ophef. De 36-jarige Els Van Doren maakte op 18 november 2006 een dodelijke smak in een tuin in Opglabbeek tijdens een parachutesprong van 4.000 meter. Haar hoofd- noch reserveparachute gingen open, wat haar fataal werd. Na het ongeval stelden deskundigen vast dat er met de parachutes was geknoeid en dat er dus sprake was van sabotage.

Els Clottemans zat in dezelfde parachutevereniging als Van Doren en was naar eigen zeggen bevriend met haar. Beide vrouwen hadden een relatie met dezelfde man. Clottemans had zowel de benodigde kennis om de parachutes te saboteren, als toegang tot de parachutes van Van Doren tijdens een gemeenschappelijke overnachting bij de Nederlandse minnaar. Mogelijkheid en motief om Van Doren te vermoorden dus. Zelf bleef Clottemans haar onschuld altijd uitschreeuwen.

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws