Fit & Gezond

“Vaders die sporten, krijgen gezondere kinderen”

Print
“Vaders die sporten, krijgen gezondere kinderen”

Foto: Shutterstock

Mannen die vader willen worden, die doen er volgens Amerikaanse onderzoekers goed aan om in de fitness te duiken. Een nieuwe studie aan de Ohio State University College, verschenen in het vakblad Diabetes, wijst uit dat mannen die sporten gezondere kinderen krijgen.

Een team wetenschappers voerde een reeks experimenten uit met twee groepen mannelijke muizen. De ene groep kreeg een normaal dieet voorgeschoteld, de andere groep at heel vetrijk. Enkele muizen uit elke groep werden kort gehouden, terwijl de rest vrij kon bewegen.

Minder lichaamsvet

Na drie weken mochten de muizen paren. Hun kinderen werden een jaar nauwlettend in de gaten gehouden. De kleine muisjes kregen een normaal dieet, maar hadden weinig bewegingsvrijheid. Uit de analyse van de jonkies bleek dat nakomelingen van vaders die een vetrijk dieet aten en niet trainden, meer lichaamsvet hadden en problemen ondervonden met het verwerken van glucose in het bloed.

De kinderen van de vaders die wél veel rondliepen, wogen minder, hadden minder vet en een beter glucosemetabolisme. En dat ongeacht het dieet van hun vaders. “Nakomelingen van de vaders die een vetrijk dieet kregen, deden het slechter en waren meer glucose-intolerant. Maar lichaamsoefeningen draaiden het effect terug en verbeterde de metabolische gezondheid van hun kindjes aanzienlijk”, zegt assistent-professor Kristin Stanford van de Ohio State University College of Medicine.

Ook bij mensen

Eerder onderzoek binnen hetzelfde domein bewees al dat kinderen van actieve muizenmama’s ook gezonder zijn. Een sportieve mama en papa zou het positieve effect op de gezondheid van de volgende generatie alleen maar vergroten. Ondanks het feit dat de experimenten zijn uitgevoerd op dieren, zien de vorsers veel kans dat de bevindingen gelden voor de mens. “We weten al zeker dat obesitas bij volwassen mannen de testosteronniveaus, het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid aantasten en het aantal levendgeborenen vermindert. Als iemand zich wil voorbereiden op de komst van een kindje door matige beweging, zelfs pas één maand voor de bevruchting, kan dat een sterk effect hebben op hun spermakwaliteit, en op lange termijn op de metabolische gezondheid van hun kroost.”

Niet te missen