OPROEP. Belg jonger dan ooit bij aankoop eerste woning

Print
OPROEP. Belg jonger dan ooit bij aankoop eerste woning

Foto: BELGA

Belgen kopen steeds jonger hun eerste huis of appartement. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van vastgoedsite Immoweb bij 8.650 Belgen. Millennials zijn vandaag de dag gemiddeld net geen 27 bij de aankoop van hun eerste huis.

Ondanks de trend om vroeger een huis te kopen, verlaat de jonge Belg niet sneller het ouderlijke huis. Gemiddeld op zijn 23e besluit hij of zij het ouderlijke nest te verlaten. De verschillen bevinden zich voornamelijk in het kopen van een eigen huis. Zo kochten de millennials gemiddeld een huis op hun 27e. De mensen uit generatie X kochten hun eerste huis gemiddeld op hun 29e, en de generatie van de babyboomers (57- tot 72-jarigen) wachtte zelfs gemiddeld bijna tot hun 30e.

Valentin Cogels, CEO van Immoweb: “Lenen is veel goedkoper dan vroeger, waardoor een huis kopen veel sneller toegankelijk wordt. Maar sociale patronen zijn ook veranderd: we wachten niet meer om samen te wonen tot na we getrouwd zijn. En doordat we steeds later aan kinderen beginnen, blijft er meer geld over voor de aankoop van een huis.”

OPROEP. Onze redactie zoekt verhalen van jongeren die een huis hebben gekocht of aan het (ver)bouwen zijn. Ben jij jonger dan 27 en heb je al een eigen huis gekocht of aan het (ver)bouwen, stuur ons dan een mailtje met je naam en gsm-nummer.