Daarom bleef Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts op het middenvak rijden

Print

Dit filmpje werd afgelopen weekend aan onze redactie bezorgd: Ben Weyts die minutenlang op het middenvak blijft rijden. Video: if

Het was een opvallend filmpje dat afgelopen weekend opdook: Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (N-VA) die minutenlang op het middenvak van de snelweg bleef rijden, één van de grootste ergernissen van de rijdende Vlaming. “Schandalig”, volgens de twee jongemannen die de beelden maakten. Maar er bleek meer aan de hand...

Op de beelden, die afgelopen weekend vanop een doordeweeks Hotmail-adres werden bezorgd aan Het Nieuwsblad, is te zien hoe een wagen minutenlang op het middenvak van de E19 ter hoogte van Rumst blijft rijden. Tot ergernis van twee jongemannen, die het tafereel filmen met hun smartphone. Groot is ook hun verbazing als ze merken dat de wagen een “speciale nummerplaat” heeft: het moet wel om “één of andere belangrijke politieker” gaan. Het duo beslist daarop om de wagen te volgen naar een snelwegparking, waar blijkt dat Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (N-VA) achter het stuur zat.

“In wat voor wereld leven wij als zelfs de minister van Verkeer zich al niet meer aan de verkeersregels moet houden”, schreef de maker van de beelden. “Ik vind dit echt een regelrechte schande. Moet die dan niet het goede voorbeeld geven? Mogen we van onze ministers al niet meer verwachten dat ze de regels respecteren die ze zelf invoeren? Ik vond dat iedereen dit wel zou mogen zien!”

Campagne

Natuurlijk wilde de maker dat iedereen deze beelden zou zien, maar hij was er niet op uit om de minister aan de schandpaal te nagelen: die maakte immers deel uit van het plan. Dat verklaart ook waarom de woordvoerder van de minister maandagochtend niet onmiddellijk wilde reageren op het filmpje, maar aankondigde “later vandaag” met een reactie te zullen komen.

Wat bleek: het kabinet van minister Weyts kondigde maandagmiddag aan dat het een campagne tegen middenvakrijden betreft, in samenwerking met het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’.

“Soms moet je een beetje durven overdrijven om iets aan te tonen”, stelt presentatrice Frances Lefebure in een persbericht. Minister Weyts werkte graag mee, al zag hij de kritiek al over zich heenkomen. “Dit wordt mijn politieke ondergang”, grapte hij. “Of ik klaar ben om wat bagger over mijn hoofd te krijgen? Ik ben wel wat gewoon. En het is voor het goede doel.”

Het is niet de eerste keer dat Weyts een campagne tegen middenvakrijden lanceert: in 2012 was er al de ‘Blijf niet plakken op de middenstrook’-campagne, maar die sorteerde blijkbaar niet het gewenste effect. De aflevering met middenvakrijder Weyts is dinsdag te zien op VTM.