© BELGA

Lommelaar Peter Maes gearresteerd in onderzoek naar voetbalfraude

Peter Maes is vandaag gearresteerd in het onderzoek naar de voetbalfraude, zo vernam de redactie uit meerdere bronnen. Morgen wordt hij voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Niet bij Joris Raskin tegen wie Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, vanochtend een verzoek tot wraking heeft ingediend op de rechtbank in Tongeren, maar bij een collega-onderzoeksrechter die eerder ook al bijstand bood.

Nancy Vandebroek, vtvn, belga

LEES OOK. Scheidsrechter Bart Vertenten tackelt Tongerse onderzoeksrechter

De arrestatie van Peter Maes heeft wellicht te maken met Dejan Veljkovic - de makelaar van Maes - die al een tijdje in de cel zit voor zijn rol in de matchfixing en witwaspraktijken in het Belgische voetbal.

Maes tekende op 26 mei 2015 een driejarig contract bij KRC Genk, waarmee hij in zijn eerste seizoen vierde werd. In het seizoen 2016/17 behaalde hij met Genk de tweede ronde in de Europa League, maar wegens teleurstellende resultaten in de Belgische competitie werd hij op 26 december 2016 ontslagen. Maes is momenteel trainer van KSC Lokeren.

Lokeren in het ongewisse

Maandagnamiddag leidde Peter Maes nog de training bij Sporting Lokeren. Later op de dag zou Maes opgepakt zijn om dinsdag verhoord te worden door de onderzoeksrechter in het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal. Maar de club verkeert in het ongewisse en zond maandagavond een communiqué uit.

“De club heeft vanavond via de pers vernomen dat Peter Maes werd opgepakt en morgen voor de onderzoeksrechter moet verschijnen. Eerder vandaag werd Peter Maes in Hasselt uitgenodigd voor een gesprek in het fraudedossier. Vanavond heeft de club via de media vernomen dat de coach morgen zal worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Over verdere informatie beschikken wij als club op dit moment niet. Morgen zijn er twee trainingen gepland. Arnar Vidarsson zal alvast de ochtendtraining voor zijn rekening nemen”, aldus het communiqué.

‘Propere Handen’

In de nasleep van ‘Operatie Propere Handen’ werden negen verdachten aangehouden. De raadkamer in Tongeren besliste vorige week om de aanhouding van hen met één maand te verlengen. Vier van die verdachten - spelersmakelaars Karim Mejjati en Dragan Siljanoksi, Maria Bolgojevska (de vriendin van makelaar Dejan Veljkovic) en financieel directeur van voetbalclub KV Mechelen Thierry Steemans - mochten wat de raadkamer betrof met een elektronische enkelband hun voorhechtenis thuis uitzitten.

Het federaal parket ging echter in beroep tegen dat elektronisch toezicht, waardoor de vier toch in de gevangenis moeten blijven tot de kamer van inbeschuldigingstelling zich over het beroep gebogen heeft. Dat gebeurt komende vrijdag. Ook topscheidsrechter Bart Vertenten, makelaar Mogi Bayat, Olivier Somers van KV Mechelen en ex-advocaat Laurent Denis zullen dan voor de KI verschijnen. Zij gingen in beroep tegen de verlenging van hun aanhouding door de raadkamer.

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic tekende geen beroep aan, waardoor er deze week maar acht van de negen verdachten voor de KI zullen verschijnen.