Onderhandelingspauze na “woordbreuk” van burgemeester

Politieke situatie in Vilvoorde zit muurvast: Groen, Open Vld en N-VA willen niet meer praten met Hans Bonte

Print
Politieke situatie in Vilvoorde zit muurvast: Groen, Open Vld en N-VA willen niet meer praten met Hans Bonte

Hans Bonte. Foto: Photo News

Het zit er bovenarms op in Vilvoorde. Nadat Groen boos uit de nieuwe coalitie stapte omdat ze geen schepenambt krijgen, beschuldigen nu ook coalitiepartners Open Vld en N-VA burgemeester Hans Bonte (SP.A) van “woordbreuk”. Ze lassen een onderhandelingspauze in tot 11 november. Voorlopig zit de stad dus zonder nieuwe meerderheid.

“De brutaliteit en de woordbreuk van Hans Bonte: het is niet onze manier van politiek bedrijven. Vilvoorde verdient beter”, zo klinkt het in een gemeenschappelijke mededeling van de Vilvoordse afdelingen van Open Vld, Groen en N-VA. De drie partijen hadden maandag met elkaar contact en waren naar eigen zeggen geschrokken van de ontwikkelingen van de voorbije 48 uur. “We betreuren dat de huidige burgemeester zijn partijbelangen boven de belangen van Vilvoorde plaatst.”

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a), die de verkiezingen in zijn stad afgetekend won, nam nochtans zijn tijd voor de bestuursonderhandelingen. Na een uitgebreide consultatieronde bereikten sp.a-Groen, Open Vld en CD&V zondagnacht een akkoord over de beleidslijnen voor de komende zes jaar. Opvallend: daarin was er geen schepenzetel voor coalitiepartner Groen. Volgens Groen-voorzitter Meyrem Almaci een “weinig collegiale” beslissing. De partij maakte maandagochtend dan ook bekend dat het zijn vertrouwen in Bonte opzegde en voor de oppositiebanken koos.

Geen meerderheid meer voor Hans Bonte

Nu blijken dus ook Open Vld en N-VA zich niet te kunnen vinden in de gang van zaken. “Het overleg vandaag heeft een belangrijke conclusie opgeleverd. De drie partijen lassen een onderhandelingspauze in tot 11 november. Dat betekent dat er geen meerderheid tot stand kan komen, want CD&V en sp.a hebben slechts 15 op 35 zetels. De ambitie van Open VLD, Groen en N-VA is niet om de situatie moeilijker te maken, wel om een stabiel en eerlijk bestuur op de been te brengen”, luidt het nog bij de partijen.