Een van deze drie labradors heeft grotere kans om vroeg te sterven, en dat heeft alles te maken met zijn kleur

Print
Een van deze drie labradors heeft grotere kans om vroeg te sterven, en dat heeft alles te maken met zijn kleur

Themabeeld Foto: ss

Je zou denken dat de vacht van een hond geen verschil kan maken in zijn levensverwachting, maar dat is nu net de verrassende conclusie van een grootschalig onderzoek van de universiteit van Sydney.

De levensverwachting van een hond en het risico op ernstige ziekten lijken verband te houden met de kleur van de vacht van je hond. Dat is alvast het geval bij labradors, zo blijkt uit het onderzoek.

De onderzoekers van de universiteit van Sydney legden 33.000 documenten van dierenartsen naast elkaar en ontdekten dat chocoladekleurige labradors een merkbaar lagere levensverwachting hebben dan hun andersgekleurde soortgenoten. Zo ligt die voor zwarte en gele labradors op 12,1 jaar, maar leven chocoladekleurige labradors gemiddeld maar 10,7 jaar.

Vooral oorontstekingen en huidaandoeningen kwamen beduidend vaker voor bij de bruine labradors dan bij hun soortgenoten. Volgens professor Paul McGreevey zou het wel eens een ongewild gevolg kunnen zijn van de manier waarop de honden gekweekt worden.

Het chocoladebruine gen is namelijk recessief, dat betekent dat beide ouders drager moeten zijn om de bruine kleur ook door te geven aan hun puppy’s. Wanneer een van hen een andere kleur heeft, zal die de bovenhand nemen. “Het zou dus kunnen dat kwekers die die kleur willen bekomen, dus enkel gaan kweken met honden die het gen dragen voor een bruine vacht”, aldus McGreevey. Dat betekent dat ze vissen in een kleinere genenpoel, waar mogelijk ook een hoger aantal genen in zit dat oor- en huidaandoeningen veroorzaakt.