© if

Almaci (Groen) voelt zich verraden door Bonte (sp.a) in Vilvoorde: “Niet verwacht van andere progressieve politicus”

In Vilvoorde heeft sp.a-burgemeester Hans Bonte vannacht een klassieke tripartite op de been gebracht: hij ruilt N-VA dus in voor CD&V. Opvallend: voor zijn eigen kartelpartner Groen was er geen schepenmandaat voorzien. Die partij zegt het vertrouwen in Bonte daarom nu op, en kiest voor de oppositie.

mj, rdb, jvh

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a), die de verkiezingen in zijn stad afgetekend won, nam zijn tijd voor de bestuursonderhandelingen. Na een uitgebreide consultatieronde bereikten sp.a-Groen, Open Vld en CD&V afgelopen nacht een akkoord over de beleidslijnen voor de komende zes jaar.

De nieuwe coalitie heeft een ruime meerderheid van 26 zetels (op 35). Het bestuursakkoord met de titel “Versterkt vooruit naar een duurzame bruisende Vlaamse stad aan het water”, en focust onder meer op mobiliteit, innovatie, jeugd en sport, veiligheid en een opwaardering van de wijken.

Groen kiest voor oppositie

Dat Bonte ook de komende zes jaar burgemeester blijft, was meteen duidelijk. Maar toen de schepenposten op tafel kwamen liep het mis. Dat CD&V (5 zetels) maar één mandaat zou krijgen, stond snel vast. Omdat zowel sp.a als Open Vld absoluut drie zitjes opeisten, bleef er niets meer over voor Bontes kartelpartner Groen. Nochtans zat Groen-nieuwkomer Barbara De Bakker, een onderneemster die op de vierde plaats op de kartellijst stond, klaar om schepen te worden.

De partij reageerde bijzonder teleurgesteld: vanochtend liet ze weten “zich te beraden over haar positie”, enkele uren later werd het vertrouwen in burgemeester Bonte definitief opgezegd. Groen kiest zo voor de oppositie. “Bonte denkt misschien te winnen op die manier, maar Vilvoorde verliest”, zegt de partij in een reactie. “Normaal zou een burgemeester daarmee bezig moeten zijn. Samenwerken vraagt respect en vertrouwen. Twee zaken die Bonte heeft beschaamd. Om die reden zegt Groen Vilvoorde het vertrouwen in Hans Bonte (sp.a) op.”

“We zijn in kartel naar de kiezer gestapt en hebben samen een goed resultaat gehaald. Achteraf je kartelpartner die een zetel wint aan de kant schuiven voor eigen gewin, getuigt van weinig respect en vertrouwen”, aldus Jacques Mevis, voorzitter van Groen in Vilvoorde.

Boze Almaci

Nationaal Groen-voorzitter Meyrem Almaci had de beslissing van Bonte vanochtend tijdens een interview in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’ al bestempeld als “weinig collegiaal”. Volgens Almaci vergist Bonte zich van vijand. “Hopelijk is dit niet de socialistische manier van werken. Dit had ik echt niet verwacht van een andere progressieve politicus.”

Bonte had gisteren in ‘De Zevende Dag’ nog een opmerkelijke uitspraak over progressieve kartels gedaan die achteraf gezien misschien profetisch was: de Vilvoordse burgemeester stelde openlijk het nut van dergelijke kartels in vraag, zeker in Gent en Mechelen waar Groen de socialistische kartelpartner de loef afsteekt in aantal zetels. “We moeten bekijken wat de rol van Groen is in kartels”, zei hij. “Die partij is op sommige plekken een koekoeksjong.”

Meer over Vilvoorde

Aangeboden door onze partners