Zachte herfstweek, maar dan kantelt het kwik: eerste winterse neerslag dit weekend al verwacht

Print
Zachte herfstweek, maar dan kantelt het kwik: eerste winterse neerslag dit weekend al verwacht

Foto: Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

Brussel -

Een heel klein beetje regen, maar vooral heerlijke opklaringen. Dat mogen we bij de start van een zachte herfstweek verwachten. Het kwik zorgt niet voor uitschieters, de temperaturen blijven trappelen rond vijftien graden. Geniet ervan, want voor komend weekend zijn de weersvoorspellingen heel anders. “Op de Ardense hoogten kan de neerslag af en toe winters worden”, zo meldt het KMI.

Een zwakke regenzone trekt maandag van het noordwesten naar het zuidoosten van het land met veel bewolking en af en toe wat lichte neerslag. Vanaf de kust wordt het echter snel droog met wolkenvelden en opklaringen die geleidelijk breder worden naar het einde van de dag toe. De maxima liggen tussen 9 en 15 graden. Er staat een noordelijke wind die aan zee vrij krachtig waait en in het binnenland aanwakkert naar matig. In de late namiddag neemt de wind in kracht af.

Maandagavond is het rustig en droog met wolkenvelden en brede opklaringen. In de loop van de nacht drijven er hoge sluierwolken binnen vanuit het noordwesten. Minima van 0 tot 2 graden op de Ardense hoogten, 4 tot 6 graden in het centrum en 10 of 11 graden aan zee. De wind waait eerst zwak uit noordelijke richtingen, later matig uit west tot zuidwest. Aan zee waait het op het einde van de nacht vrij krachtig uit westelijke richtingen.

Zachte herfstweek, maar dan kantelt het kwik: eerste winterse neerslag dit weekend al verwacht

Dinsdag blijft het droog en begint de dag met zon en hoge sluierbewolking. In de loop van de dag komen er in de noordoostelijke landshelft zwaarbewolkte perioden. Elders blijft het al bij al zonnig. De maxima liggen tussen 10 graden in de Hoge Venen en 15 graden in Vlaanderen. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit westelijke richtingen.

Wolken en regen op komst

Deze woensdag trekt een zwakke storing over Duitsland langs onze streken voorbij. We verwachten bijgevolg meestal veel bewolking en vooral in het oosten van het land nu en dan wat regen. Elders blijft het zo goed als droog. Maxima in de buurt van 11 graden in de Hoge Venen en van 16 graden in het centrum. De wind waait matig uit noordwest.

Ook donderdag is er nog veel bewolking met kans op een lokaal spatje regen maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Maxima rond 15 graden in het centrum van het land bij een matige en later zwakke wind uit west tot zuidwest.

Vrijdag begint waarschijnlijk droog maar in de loop van de dag trekt een regenzone door het land, gevolgd door buien. Maxima rond 13 of 14 graden in het centrum bij een meestal matige zuidwestenwind.

Daar komt de sneeuw

Voor het weekend klinken de voorspellingen heel anders. Zaterdag en zondag is het meestal bewolkt en vallen er regelmatig buien. Op de Ardense hoogten kan de neerslag af en toe winters worden en aan zee is een donderslag niet uitgesloten. De maxima liggen rond 9 graden in het centrum. Er staat een matige noord- tot noordoostenwind.