© Photo News

Geen tweede seizoenszege voor Van Aert, Van der Poel is ook in Bern te sterk

Mathieu van der Poel heeft de derde Wereldbekermanche in het veldrijden gewonnen. De Europese kampioen, gisteren nog de beste in Boom, trok in de vierde ronde ten aanval. Wout van Aert miste de boot door een klein technisch probleem, maar zette Van der Poel wel onder druk. Die hield echter stand en soleerde naar zijn 5e seizoenszege. Toon Aerts legde beslag op de derde plek en blijft leider in Wereldbeker.

rahe

Wout van Aert tankte eerder deze week vertrouwen in Ardooie met zijn eerste zege van het seizoen. De wereldkampioen liet gisteren bovendien de Superprestige in Boom aan zich voorbijgaan, zodat hij de 700 kilometer richting Bern eerder kon afwerken dan de rest van het deelnemersveld.

© Photo News

Een extra frisse Van Aert dus en hij legde er van bij de start duchtig de pees op, enkel Daan Soete kon volgen. Mathieu van der Poel moest even warmdraaien, maar kon in de tweede ronde makkelijk de kloof dichten. Even kwam ook Van der Haar vooraan piepen, maar na versnellingen van Van Aert en Soete moest hij terug lossen.

Van der Poel liet zijn kompanen begaan en wachtte het goede moment af. In de vierde ronde had Van Aert een klein technisch mankement aan de ketting en de Europese kampioen versnelde. Soete kon even volgen, maar moest de vogel dan laten vliegen en zou uiteindelijk wegzakken. Van Aert herpakte zich wel na zijn schuivertje, maar kon de kloof niet dichten. De wereldkampioen bleef enkele ronden hangen op een vijftal seconden, maar Van der Poel plooide niet. Achter hen had zich een groepje gevormd met Michael Vanthourenhout, Van der Haar, Aerts, Soete, Quinten Hermans, Felipe Orts, Corné van Kessel en Steve Chainel.

In de laatste paar rondjes moest Van Aert nog wat seconden prijsgeven. Een secure Van der Poel reed foutloos naar zijn 5e zege van het seizoen, zijn eerste in de Wereldbeker. Van Aert werd voor de zevende keer tweede, Toon Aerts was de beste van de rest en werd derde. Daardoor blijft hij leider in de WB-stand.

(lees verder onder de foto’s voor reacties)

- Uitslag -

1. Mathieu van der Poel

2. Wout van Aert

3. Toon Aerts

4. Michael Vanthourenhout

5. Quinten Hermans

© Photo News

Van der Poel: “Voelde de cross van gisteren”

De crossen in Amerika liet hij passeren, maar met een zege in Bern doet Van der Poel weer mee in de Wereldbeker. Hij kreeg het wel niet cadeau. “Ik zag dat Wout van Aert een probleempje kende. Zo kwam Daan Soete achter mij te zitten. Ik wist dat die, in tegenstelling tot mezelf, niet over de balken sprong. Zo maakte ik de kloof”, verklaarde Van der Poel. “Van Aert ging daarna wel over Soete heen, maar hij geraakte niet meer tot aan mijn achterwiel.”

“Ik ben de hele wedstrijd echt vol door blijven gaan, want Wout gaf echt niet af. Ik voelde de cross van gisteren ook nog in mijn benen. Op dit snelle parcours kwam het erop aan geen fouten te maken. Ik hield de tijdsverschillen nauwlettend in het oog en ik kon zo een goed overzicht behouden.”

“Dit was een leuke cross met een heel enthousiast publiek. Het was trouwens de eerste keer dat ik crosste in Zwitserland. Mijn eerste punten voor de wereldbeker zijn binnen. Ik paste bewust voor de eerste twee wedstrijden in Amerika. Maar nu kan ik me ook mengen in dit regelmatigheidscriterium. Ik ben alvast blij dit weekend opnieuw een twee op twee te behalen.”

© BELGA

Van Aert: “Nader mijn beste vorm”

Een klein foutje zorgde ervoor dat Wout van Aert (Cibel-Cebon) zondag plots op achterstand kwam in Bern. Een zevende tweede plaats dit seizoen werd zijn deel.

“Ik schakelde op een slecht moment waardoor mijn ketting even het noorden kwijt was. Zo reden Mathieu van der Poel en Daan Soete een paar meter voor mij uit. Dat kleine akkefietje heeft dus de wedstrijd beslist, maar ik ben wel tevreden over mijn prestatie”, reageerde de wereldkampioen. “Het was een wedstrijd waarin je echt niet harder kon rijden dan we vandaag deden. De start was heel belangrijk. Zeker met het aantal bochten kort na de start. Mathieu heeft had daar het voordeel dat hij wendbaarder is. Na mijn kettingprobleem was het meteen over, want hij maakte geen fouten meer.”

Van Aert kwam nog terug tot op 5 seconden van Van der Poel, maar dan brak plots de veer. “Ik was een beetje mijn eigen tempo aan het zoeken. Meteen ga je dan in een soort van ‘comfort zone’ en dat is niet goed. Je moet in het veldrijden steeds tegen de limiet aan rijden en dat deed ik dus vandaag niet. Ik neem het wel mee naar de volgende crossen. Ik heb het Van der Poel alvast een stuk moeilijker gemaakt dan in Gieten. Beetje per beetje nader ik mijn topvorm”.

De wereldkampioen trekt nu voor een week naar Spanje en laat daardoor de wedstrijd van zaterdag in Neerpelt schieten. Zondag start hij wel in Ruddervoorde.

© Photo News

Aerts: “Trui behouden tot in Koksijde”

In de stand voor de Wereldbeker heeft Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) na zijn derde plaats in Bern nog 15 punten voor op Wout van Aert. Maar ook Mathieu van der Poel heeft zich ondertussen gemengd in het regelmatigheidscriterium.

In Tabor mag Aerts starten met de leiderstrui en hij hoopt dat shirt ook nog te dragen in Koksijde. “Mijn doel is bereikt. Ook in Tabor mag ik in deze trui rondrijden. En ik zou er graag ook nog in België mee toeren. Ik wil ook niet alles op één klassement zetten, maar de wereldbeker vind ik toch het meest prestigieuze van de drie, stelde Aerts. “In Bern werd ik na de start vrijwel onmiddellijk ingesloten. Ik zat daardoor wat te ver weg van de kop van de groep. Gelukkig was dit een lange cross, zodat ik alsnog kon opschuiven en derde worden”.

Aerts liep in Bern een wonde aan de rechterhand op. “Ik ben tegen een paaltje aan gereden. Ik ben door mijn lengte niet zo wendbaar en nam zo’n obstakel mee met mijn hand. Echt veel last had ik er hier niet van.”

Meer over Mathieu van der Poel

Aangeboden door onze partners