Celstraffen van 12 tot 24 maanden voor vier wietplantages in Bree en Meeuwen

Print
Celstraffen van 12 tot 24 maanden voor vier wietplantages in Bree en Meeuwen

Foto: BELGA

Hasselt / Halen / Meeuwen-Gruitrode / Bree -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag drie wiettelers uit Bree en een Nederlander veroordeeld tot celstraffen van 12 tot 22 maanden en elk een boete van zesduizend euro, waarvan de helft effectief. Het dossier ging over een viertal wietplantages, waarvan drie in Bree en eentje in Meeuwen-Gruitrode. Een andere plantage in opbouw bevond zich in Halen. Via deze locatie in Halen werden de verdachten ontmaskerd. Het ging in totaal om 1.568 cannabisplanten verspreid over de verschillende locaties.

In droognetten hing ook ruim 1,7 kilo wiet te drogen. De vier beklaagden hadden illegale stroomaftakkingen voorzien. In augustus 2015 kreeg de politie van de verhuurder van een loods in Halen te horen dat enkele personen mogelijk een wietplantage wilden inrichten. De politie kreeg de plannen te zien. Zo kwamen de speurders bij de 59-jarige zaakvoerder van een bouwfirma uit Bree terecht. De politie had informatie dat hij een wietplantage had staan in een woning, waar een 44-jarige Bulgaar ingeschreven stond, die ook bij de bouwfirma betrokken was. Uiteindelijk kon de politie plantages aantreffen in de Filterstraat, de Maalbosstraat en de Nieuwe Stadspoort in Bree en in een oude kippenstal op de Kruisveldstraat in Meeuwen-Gruitrode.

Twee Bulgaren van 44 en 43 jaar beweerden dat ze alleen materialen vervoerden en bepaalde werken moesten uitvoeren. De 59-jarige man uit Bree had al een misstap begaan en kreeg 22 maanden cel. De twee Bulgaren kregen elk 22 maanden cel. Voor de Nederlander ging het om twaalf maanden cel. De rechtbank verleende elk van hen uitstel voor de helft van de celstraf. Aan netbeheerder Fluvius moet in totaal 29.400 euro schadevergoeding worden betaald. De rechtbank heeft een vermogensvoordeel van 21.390 euro verbeurd verklaard.