Twee Russische internationals in cel na nachtje stappen

Print
Twee Russische internationals in cel na nachtje stappen

Kokorin (r) en Mamaev (l). Foto: REUTERS

Het Russisch gerecht heeft negatief geantwoord op de vraag van voetballers Pavel Mamaev (FC Krasnodar) en Alexander Kokorin (Zenit Sint-Petersburg) om in afwachting van hun proces vrijgelaten te worden. Het duo zit sinds vorige week in voorlopige hechtenis. Mamaev en Kokorin worden beschuldigd van agressie tegenover een hoge functionaris van het Russisch ministerie van Handel. De zaak veroorzaakt in Rusland erg veel deining.

De advocaat van Kokorin, geciteerd door het Russisch persagentschap TASS, vroeg de voorlopige vrijlating van zijn cliënt, met als borgtocht 10,4 miljoen roebel (ongeveer 140.000 euro). De advocaat van Mamaev van zijn kant, geciteerd door agentschap Interfax, focuste op het argument dat zijn cliënt moest toegestaan worden zijn conditie te kunnen onderhouden als topsporter.

Twee Russische internationals in cel na nachtje stappen
Mamaev in de rechtbank. Foto: EPA-EFE

Vorige week woensdag werd het duo aangehouden. Mamaev, een 30-jarige middenvelder en 15-voudig Russisch international, en Kokorin, een 27-jarige aanvaller en 48-voudig international, sloegen vorige week maandag zichtbaar dronken in een café in de Russische hoofdstad Moskou functionaris Denis Pak met een stoel op zijn gezicht. Dat bleek uit bewakingsbeelden. Daarna volgde nog een handgemeen met een collega van Pak. Beide voetballers slingerden Pak, die van Koreaanse origine is, ook talrijke racistische verwensingen naar het hoofd. Enkele minuten eerder waren de twee voetballers op straat al slaags geraakt met de chauffeur van een tv-presentatrice. Ook de broer van Kokorin was betrokken bij de incidenten.

Twee Russische internationals in cel na nachtje stappen
Kokorin Foto: EPA-EFE

Nadien bleven beide spelers anderhalve dag spoorloos, totdat ze zich woensdagnamiddag toch aanmeldden op het politiekantoor voor ondervraging nadat de autoriteiten gedreigd hadden een aanhoudingsbevel uit te vaardigen. Beide spelers worden nu beschuldigd van hooliganisme en daarop staan in Rusland celstraffen tot zeven jaar. Het duo moet tot 8 december in de cel blijven in afwachting van hun proces.