Muziek

Belgisch metalgeweld in beeld in nieuwe documentaire ‘Hooked On Belgian Metal’

Print
Belgisch metalgeweld in beeld in nieuwe documentaire ‘Hooked On Belgian Metal’

Ook de Limburgse helden van Evil Invaders mochten niet ontbreken in ‘Hooked On Belgian Metal’. Foto: Red Bull Music

‘Hooked On Belgian Metal’, zo heet de nieuwe documentaire van Red Bull Music over de Belgische metalgeschiedenis. Daarin is uiteraard een hoofdrol voorzien voor Limburgse metaltrots Evil Invaders, maar net zo goed worden de opmerkelijke verhalen van pioniers als Acid en Ostrogoth en vaste waarden als Channel Zero en Amenra uit de doeken gedaan. Steeds doorspekt met moddervette riffs en fantastische archiefbeelden.

De Graspop Metal Meeting die dit jaar voor het eerst in haar geschiedenis uitverkocht was, of bands als Amenra en Oathbreaker die internationale lof oogsten met hun snoeiharde metal: het bewijst dat metal meer dan ooit leeft in België. De geschiedenis van het Belgische gitaargeweld, van begin jaren 80 tot nu, wordt dan ook grondig uit de doeken gedaan in een gloednieuwe documentaire ‘Hooked On Belgian Metal’.

In de 63 minuten durende documentaire van Red Bull Music - in kaart gebracht aan de hand van meer dan 50 uur aan interviews en nog eens dagen aan archiefmateriaal - is er uiteraard ruimte voor de huidige Limburgse metaltrots Evil Invaders. Maar net zo goed over bands die furore maakten en nog steeds maken: van pioniers als Acid, Killer en Ostrogoth over vernieuwers als Cyclone, Channel Zero en Congress tot de heavy riffs van Steak Number Eight of Fleddy Melculy nu. Ook de black metal-scene, die in de jaren 90 vaak choqueerde met haar corpse paint en koketteren met nazistische symbolen, krijgt een plaatsje. Net als het verhaal achter het eerste concert van Slayer in België op het Heavy Sound Festival in het West-Vlaamse Poperinge.

“Metal valt niet meer te vatten in een paar woorden”, vat Colin H. van Eeckhout van Amenra het samen. “Het is voor iedereen. Van oude gasten met vijf grijze haren en vesten vol patches, tot de hippe vogels van nu. Die staan zij aan zij naar bands te kijken. Die hele cultuur, die liefhebbende community achter de ruige klap, dat vind ik schoon.”

Bekijk hieronder of via deze link naar de documentaire ‘Red Bull Music Presents Hooked On Belgian Metal’