Interieur

Op huiveren staat geen leeftijd: "Steeds meer volwassenen vieren Halloween"

Print
Halloween een feest voor kinderen? Jazeker, maar ook steeds meer volwassenen hullen zich in een horroroutfit. Om met hun kroost mee te wandelen tijdens een griezeltocht … of omdat ze het gewoon leuk vinden. Kenners spreken van “een groot verschil in vergelijking met vijf jaar geleden.”

Bij de eventplanners en cateraars van Amuse Amusant in Merelbeke krijgen ze de laatste tijd opvallend meer verzoeken van bedrijven die een feest geven in halloweenstijl. “Denk niet aan herfstige taferelen vol pompoenen en bladeren, maar aan echte horror die knipoogt naar de sfeer - skeletten incluis - die in een oud kasteel hangt. We hebben zelf een tafel ontworpen in de vorm van een doodskist om te verhuren”, zegt mede-eigenaar Tessa Labeau. “Een ander duidelijk thema is ‘de losgeslagen laborant’, die allerlei vreemde experimenten begint uit te voeren. In dat kader werken we vaak met droog ijs. Dat geeft een koude rook die het allemaal geloofwaardiger maakt. En er zijn uiteraard ook hapjes in stijl. Denk aan een gandaham, gepresenteerd met een bijl erin en véél tomatensap.”

Op huiveren staat geen leeftijd:

LEES OOK. Zes ‘griezelige’ recepten voor Halloween

Volgens Tessa is de trend vooral merkbaar in bedrijven die roots hebben in de Verenigde Staten en waar veel jonge mensen werken. “Die Amerikaanse bedrijven brengen hun identiteit mee naar hier. Als er vijf jaar geleden slechts 20 procent verkleed kwam opdagen, dan is het nu zo goed als iedereen. Mensen zijn meer dan ooit betrokken bij de beleving.”

Bij de Oudenaardse feestwinkel, waar sinds 1993 themakleding en -accessoires worden verkocht en verhuurd, merken ze dat Halloween bij volwassenen beter raakt ingeburgerd. Meer nog: “Het zijn volwassenen die Halloween beginnen vieren zijn. In Amerika scheuren ze al decennia hun cheerleaderoutfits aan flarden en gieten ze er fake bloed over. Daarnaast was 31 oktober lang een hoogdag in het gothic- en hardrockmilieu. Die verkleedpartijtjes waren veel te gruwelijk. Het is pas de laatste jaren dat Halloween is gecommercialiseerd en is uitgegroeid tot een kinderfeestje”, zegt zaakvoerder Erwin Van de Walle.

Op huiveren staat geen leeftijd:
Wie herkent de celebs? Van links naar rechts: Zendaya, Heidi Klum en Nicole Scherzinger

Halloween op z’n Mexicaans

Wat de vermommingen betreft, zijn er naast de klassieke vampiers en heksen vier grote trends te onderscheiden. “De outfits geïnspireerd op het Mexicaanse herdenkingsfeest Día de Muertos, zijn een echte hit bij kinderen én volwassenen. Daarnaast doet alles wat met voodoo te maken heeft het goed. Specifieker voor volwassenen zijn de steampunk-stijl en de kleurlenzen, vooral de witte lenzen en de bloederige zombie-ogen.” Als je zelf aan het decoreren wil slaan, dan zit je volgens Van de Walle goed met versiering zoals clowns plots beginnen te zingen en dansen als je voorbijwandelt.

LEES OOK. Zo doen pretparken je dit jaar sidderen en beven met Halloween

Op huiveren staat geen leeftijd:
Het thema Día de Muertos in beeld

 

 

Niet te missen