Doorbraak in Gent: vierkoppige monstercoalitie in de maak

Print
Doorbraak in Gent: vierkoppige monstercoalitie in de maak

Foto: BELGA

Het kartel sp.a/Groen, Open Vld en CD&V gaan formele gesprekken aan in Gent. Over mandaten is er nog niets beslist. Later vanavond wordt er nog gecommuniceerd, maar een vierkoppige monstercoalitie lijkt in de maak.

Na het aanvankelijke gekrakeel over wie nu wie had uitgenodigd, hebben de eerste gesprekken in Gent toch een doorbraak opgeleverd. De huidige coalitiepartners sp.a/Groen en Open Vld zetten hun samenwerking voort en CD&V komt erbij. Maandag hadden Open Vld en CD&V zich aan elkaar vastgeklonken. De liberale lijsttrekker Mathias De Clercq probeerde zo zijn kandidatuur voor de burgemeesterssjerp kracht bij te zetten.

Die grote coalitie levert een meerderheid van 40 op 53 zetels op. CD&V-lijsttrekker Mieke Van Hecke had daar eerder vandaag nog op gealludeerd. “Uiteraard is dat werkbaar”, zei ze bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Er bestaan nog voorbeelden van gemeenten met een kleine oppositie. Steve Stevaert (sp.a) nam ooit alle democratische partijen mee in een Hasseltse coalitie en heeft toen ook goed bestuurd.”

Of de opstart van eventuele gesprekken in dat geval een eerste groene burgemeester of een eerste blauwe burgemeester in 60 jaar betekent voor Gent, wordt waarschijnlijk een harde noot om kraken.

Hoog spel gespeeld

Dinsdagvoormiddag werd nog hoog spel gespeeld om het initiatiefrecht en de bijbehorende burgemeesterssjerp te claimen. Het kartel sp.a/Groen profileert zich als grootste groep in de Gentse gemeenteraad en droomt zo ondanks zijn zetelverlies van een groene burgemeester. Maar Mathias De Clercq boekte zondag wel flinke winst en nam CD&V onder de arm om het burgemeesterschap op te eisen.

Zowel het kartel sp.a/Groen als het blok Open Vld/CD&V geeft aan dat er ook met andere Gentse partijen gesproken wordt. Bronnen bij N-VA ontkennen dat de partij heeft gesproken met CD&V en Open Vld maar wel met het kartel, al was dat niet meer dan een beleefdheidsgesprek. PVDA communiceerde eerder dat ze om 18 uur met het kartel zal spreken maar het lijkt onwaarschijnlijk dat die partijen effectief zullen samenzitten.