Gijzelnemer van Keulen wilde met benzine McDonald's laten ontploffen

Print
Gijzelnemer van Keulen wilde met benzine McDonald's laten ontploffen

Foto: AFP

De gijzelnemer van het centraal station in Keulen, die maandag door verschillende politiekogels werd getroffen, verkeert na een urenlange operatie niet meer in levensgevaar. Hij moest ter plekke gereanimeerd worden. “Hij ligt nu in een kunstmatige coma”, zei Miriam Brauns, de vicedirecteur van de politie in Keulen. Hij kon nog niet verhoord, maar wel met zekerheid geïdentificeerd worden. De man werd maandag bij de interventie van de politie in de stationsapotheek zwaar gewond. Het gaat om een 55-jarige Syriër met een officieel vluchtelingenstatuut, wiens papieren door de politie werden aangetroffen in de apotheek.

Gijzelnemer van Keulen wilde met benzine McDonald's laten ontploffen
Foto: Oliver Berg/dpa

De man had maandagmiddag grote hoeveelheden benzine gekieperd over de vloer van een fastfoodrestaurant in het centraal station van Keulen. Een bewakingscamera maakte er beelden van. Kort daarop volgt een explosie, waarbij enkel een fel licht te zien is. “We hebben geluk gehad dat er niet veel meer mensen gewond zijn geraakt”, zei Klaus-Stephan Becker, hoofd van de gerechtelijke politie in Keulen.

Benzine overgoten

Een 14-jarig meisje liep zware brandwonden op. De tiener moet dinsdag nog een tweede heelkundige ingreep ondergaan. Na die feiten liet de man een koffer en een tas met gasbonbons achter in het filiaal van de McDonalds en vluchtte een apotheek binnen, waar hij de vrouw achter de toog in gijzeling nam. Toen hij haar met benzine overgoot, kwam de politie tussenbeide. De vrouw was in shock, maar zal dinsdag uit het ziekenhuis ontslagen worden.

“Zijn eigenlijke doel was de McDonalds, waarmee hij wellicht veel mensen wilde treffen”, zei Becker. “Indien hij de meegebrachte gasbonbons tot ontploffing had kunnen brengen, had hij aanzienlijke schade kunnen aanrichten. Daarvoor was echter grote hitte nodig. Het is zeer de vraag of zijn hoeveelheid benzine daarvoor voldoende was, daar kan tot dusver alleen maar over gespeculeerd worden”, aldus Becker. De gasbonbons waren met stalen kogels geprepareerd, die het effect zouden vergroot hebben.

Geen medeplichtigen

Gijzelnemer van Keulen wilde met benzine McDonald's laten ontploffen
Foto: EPA-EFE

De Syriër verbleef in een vluchtelingenverblijf in de wijk Neuehrenfeld in Keulen en was psychisch niet in staat om te werken. Daar trof de politie tijdens een huiszoeking nog een hoeveelheid benzine aan. Aan de muur hingen posters in Arabische letters, die wel naar de Islam maar niet naar de terreurorganisatie Islamitische Staat verwezen. Er werden ook geen aanwijzingen gevonden voor mogelijke medeplichtigen.

De echtgenote van de 55-jarige Syriër woont nog in Syrië, zijn zoon en zijn broer zijn in Duitsland. Sinds 2013 heeft de man 13 strafbare feiten gepleegd, onder andere wegens drugs, fraude, winkeldiefstal en huisvredebreuk.