Energieminister Marghem tekent samenwerkingsakkoord met Duitsland

Print
Energieminister Marghem tekent samenwerkingsakkoord met Duitsland

Foto: ISOPIX

Energieminister Marie Christine Marghem (MR) ondertekent dinsdag in Berlijn een samenwerkingsakkoord met haar Duitse ambtsgenoot Peter Altmaier (CDU). Bedoeling is mogelijke stroomtekorten deze winter in ons land te helpen vermijden. Dat bevestigt de woordvoerster van de minister.

Vandaag draait in ons land maar één kerncentrale. De rest ligt stil wegens onderhoud of defecten. Door de onbeschikbaarheid van de kerncentrales bestaat het risico dat het licht in ons land her en der uitgaat dit najaar en deze winter. Met onder meer invoer, bijkomende capaciteit van gascentrales en het afschakelen van grote industriële verbruikers op piekmomenten proberen de overheid en de energiesector extra megawatts te verzamelen om het licht aan te houden.

Daarom trok minister Marghem dinsdag naar Berlijn. Bedoeling is een samenwerkingsakkoord te ondertekenen, om wanneer nodig vanuit Duitsland stroom te importeren.

Vorige week kondigde premier Charles Michel tijdens zijn regeerverklaring in de Kamer al aan dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel België steun en samenwerking heeft verzekerd bij de import van elektriciteit. Ook de Duitse hoogspanningsbeheerder Amprion werkt aan maatregelen om mogelijke stroomtekorten deze winter in ons land te helpen vermijden. “We zullen alle mogelijkheden aanwenden om een zo hoog mogelijke import naar België toe te laten”, luidt het bij Amprion.

Een onmiddellijke verbinding tussen het Duitse en Belgische hoogspanningsnet is er overigens nog niet. Hoogspanningsbeheerder Elia werkt wel aan zo’n interconnectie. In 2020 zou die interconnector er zijn. Invoer vanuit Duitsland moet dus komen via Frankrijk en Nederland.

Na de ontmoeting met Marghem, zei de Duitse minister Altmaier dat de lichten in België niet mogen uitgaan door een stroomtekort. Duitsland zal dus de energiesamenwerking met België versterken. Volgens de Duitse minister spreekt het voor zich dat Duitsland en andere Europese buurlanden België steun bieden. Aangezien er dus geen directe verbinding tussen Duitsland en België is, vinden er momenteel ook gesprekken plaats met Nederland, Frankrijk, Luxemburg en de Europese Commissie, aldus Altmaier. Duitsland, Frankrijk en Nederland beschikken over genoeg stroom om België te helpen.