Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Burgemeester Wim Dries verwijst Demir naar oppositie: “Gekozen voor inhoudelijke partner”

Print

Wim Dries (rechts) gaat verder met Pro Genk van Angelo Bruno (links). Foto: Boumediene Belbachir

Genk -

In Genk hebben CD&V en Pro Genk (socialisten) zopas een akkoord bereikt om de volgende zes jaar de stad te besturen. Ze hebben een meerderheid van 23 op 39 zetels. Daarmee verwijst Dries de N-VA van Zuhal Demir naar de oppositie. CD&V krijgt naast de burgemeesterssjerp zes schepenen en levert de voorzitter van de gemeenteraad. Pro Genk mag twee schepenambten opnemen. Voorlopig is het onduidelijk of Kamerlid Meryame Kitir (Pro Genk) schepen wordt.

CD&V kwam zondag als grote winnaar uit de bus. De partij haalde 38,6 procent en behield haar 18 zetels. Wim Dries veegde meteen persoonlijke score van 11.926 naamstemmen alle concurrentie weg. Enkel N-VA-lijsttrekker Zuhal Demir kwam met 8.200 voorkeurstemmen enigszins in de buurt. Dat en het feit dat haar partij met 27,6 procent steeg van 7 naar 12 zetels maakt van N-VA de tweede overwinnaar van Genk.

CD&V was dus aan zet om een coalitie te vormen. “De inhoud van de verkiezingsprogramma’s vormden de basis voor de besprekingen”, laat CD&V Genk weten. “Het was geen eenvoudige keuze, want de gesprekken met beide partijen verliepen positief.” Demirs harde en persoonlijke aanvallen op Wim Dries tijdens de campagne zal wellicht ook een rol hebben gespeeld. “Het was een intense campagne waarbij het er soms erg hard aan toeging en het hele debat over de toekomst van onze stad vaak verengd werd tot het samenlevingsmodel”, stelt CD&V.

De christendemocraten geven aan niet blind te zijn voor de verkiezingsuitslag. “Die toont meer dan ooit aan dat de uitdagingen met betrekking tot samenleven, armoede en onderwijs extra aandacht verdienen”, zegt CD&V.

Het is nog niet duidelijk of sp.a-kopstuk Meryame Kitir, die voor de verkiezingen naar Genk verhuisde, een schepenambt opneemt. “Dat is nog te vroeg. We beslissen er later over”, reageert Kitir.

Dries: “Uitdagingen anders aanpakken”

Volgens burgemeester Wim Dries zijn de gesprekken positief verlopen. “Het waren zowel zondag als maandag intense gesprekken, die bij beide partijen op een positieve manier werden benaderd. We hebben de afweging gemaakt qua inhoud waar we naartoe willen gaan”, zegt Dries maandagavond aan Belga. “De verkiezingsuitslag gaf wel signalen dat we een aantal uitdagingen anders moeten aanpakken.”

De huidige meerderheid heeft ook na de verkiezingen een ruime meerderheid van 23 op 39 zetels. “Je moet een keuze maken, maar het speelt wel mee dat we goed hebben samengewerkt. We hebben gevoeld dat onze kiesprogramma’s dicht bij elkaar liggen”, stelt Dries. “Wij hebben een sterk resultaat neergezet. Zij hebben natuurlijk wat verloren omdat ze geen kartel met Groen meer vormen, maar je kiest voor een inhoudelijke partner.”

Dries benadrukt dat inhoud primeerde op het persoonlijke verhaal. “Het is een harde campagne geweest, dat voelde ik wel bij de partijleden, en ik ben ook maar een mens. Maar daar hebben we wel abstractie van gemaakt. We hebben dat niet laten meespelen en hebben vooral voor het inhoudelijke verhaal gekozen”, besluit Dries.