© vrs

Open Vld en sp.a sluiten akkoord in Borgloon: “Een democratisch verdedigbare meerderheid”

In Borgloon is Eric Awouters met Open Vld Stroop de grootste partij geworden. Awouters wordt de nieuwe burgemeester. Hij heeft een akkoord met sp.a op zak.

belga

Open Vld Stroop haalde bijna 38 procent van de stemmen en negen van de 21 zetels. Sp.a verloor licht, maar wist acht zetels vast te houden. CD&V en N-VA kenden zwaardere verliezen, waardoor Open Vld een coalitie met sp.a vormt.

“Wij hebben een meerderheid met sp.a, waarbij wij dus drie volledige mandaten en één gedeeld mandaat krijgen, en sp.a dus twee volledige en één gedeeld krijgen”, zegt Awouters. “De verdeling van de zetels heeft voor deze meerderheid gezorgd. Met elke andere meerderheid moest men drie partijen bij elkaar zetten en zou één grote fractie aan de kant gezet worden. Dit is dus een democratisch verdedigbare meerderheid die de kiezer vertegenwoordigt.”

In 2014 werd Borgloon onbestuurbaar verklaard, waardoor burgemeester Danny Deneuker (sp.a) zijn coalitie met CD&V en N-VA inruilde voor oppositiepartij Open Vld-Stroop. “Dat heeft toch nog gewogen op de coalitievorming. Ik hoop dat iedereen in Borgloon geleerd heeft uit de periode van onbestuurbaarheid. We hebben te allen prijze vermeden dat dat zich nog ooit zou voordoen”, besluit Awouters.

Opvallend genoeg bleek partijgenoot Jo Feytons met 1.306 voorkeursstemmen populairder dan Awouters, die 1.286 naamstemmen kreeg. Ook coalitiepartner en huidig burgemeester Danny Deneuker (sp.a) haalde meer voorkeursstemmen (1.567).

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio